Fackets hjälptelefon är hetare än någonsin i sommar. Fler ungdomar än tidigare ringer om svartjobb och erbjudanden om gratisprovjobb.

– Det är hög ungdomsarbetslöshet. Många arbetsgivare är fula och utnyttjar det, säger Sandra Viktor, ungdomssekreterare på LO.

Frågor om löner är fortfarande vanligast. Men det som ökat mest, om man jämför juni i år med samma månad förra året, är samtalen om svartjobb och gratisprovjobb. Dubbelt så många ungdomar ringde om att de blivit erbjudna svartjobb. En del vet inte ens om de jobbar vitt eller svart.

– De kan säga ”jag får pengar direkt i kassan varje fredag”. Vårt råd är att man ska försöka ta sig från den arbetsgivaren, men om det inte finns något alternativ, försök prata med arbetsgivaren om att du faktiskt vill jobba vitt, säger Sandra Viktor.

60 procent fler ringde hjälptelefonen efter att ha blivit erbjudna att provjobba gratis. 20 procent fler hade blivit lovade jobb som de sedan inte fick, alternativt att de inte fick så mycket jobb som de blivit lovade. Totalt ringde 1.301 personer i juni till Fackets hjälptelefon. Det kan jämföras med samma tid förra året, då 1 281 personer hörde av sig.

– Men det var rekord redan i maj i år, säger Sandra Viktor.

Inte bara ungdomar vill ha fackliga råd. Även mammor, pappor och arbetsgivare använder sig av gratistjänsten.

– Förra året ringde 71 arbetsgivare. I år var det bara 54 i juni. De vill veta vilka rättigheter och skyldigheter sommarjobbarna har. Vi ger dem samma svar som ungdomarna får, säger Sandra Viktor.

Hon konstaterar även att fler unga ringer och vill gå med i facket.

– Det känns bra att fler förstår att man kan påverka sin roll i arbetslivet, säger hon.

Förbundstillhörighet bland dem som ringer Fackets hjälptelefon

Handels: 285
HRF: 244
Kommunal: 228
IF Metall: 92
Byggnads: 51
Transport: 29
Fastighets: 34
Livs: 19