Det blir ingen strejk på Volvo, Scania, Forsmark, Göteborgs-Postens tryckeri och Ica Hilton, som distribuerar kött i Mellansverige.

Drygt 3.000 medlemmar i Fastighets får 970 kronor mer på två år – det vill säga lika mycket som Handels, Kommunal och Hotell- och restaurangfacket tidigare har fått.

Men tonläget är fortfarande högt – trots att både Fastighets och Almega har skrivit på avtalet.

– Vi har förhandlat i mer än tre månader och tvingades varsla om konfliktåtgärder för att för att få jämställdhetspotter, säger Fastighets ordförande Hans Öhlund.

– Vi erbjöd Fastighets ett avtal i nivå med Handelsavtalet redan på ett tidigt stadium, men de ville ha mer och varslade om konflikt, säger Almegas vd Jonas Milton.

Det låter mer som ordkrig än samförstånd – men det faktum att det ändå blev en uppgörelse kan göra det lättare att förhandla fram de fyra avtal mellan Fastighets och Almega som återstår, däribland städavtalet som omfattar 20.000 medlemmar.

– Nu finns det normer satta och vi har inget intresse av fler konflikter. Jag bedömer att det borde gå rätt lätt, säger Jonas Milton.

– Jag hoppas det, säger Hans Öhlund.
Almega vill ha debatt

Fastighets var redo att ta ut 150 medlemmar på fem saneringsföretag i strejk. En strejk hade stört och kanske stoppat produktionen inom delar av industrin. Vattenfall sköt upp ett planerat driftstopp på Forsmark till slutet av augusti.

Nu vill Almega ha en debatt om ”fackets missbruk av konflikträtten”.

– Konfliktvapnet är ingen lekstuga. Fastighets valde ut väldigt känsliga verksamheter. Entreprenadföretagen säljer leveranssäkerhet. Om kunderna inte kan lita på att vi kan leverera är det klart att de drar öronen åt sig, hävdar Jonas Milton.

– Det kan han tycka. Det vore bättre om han tog ansvar och lät förhandlarna förhandla. Arbetsgivarna brukar tala om att sätta märken, men det är bara vissa märken som räknas, tycker Hans Öhlund.
Viktigt jobb

Han konstaterar att strejkvarslet har visat att utan Fastighets lågavlönade medlemmar stannar industrin.

– Våra medlemmar gör ett enormt viktigt jobb. De är en förutsättning för att produktionen i industrin ska fungera, säger Hans Öhlund om påminner om att bankerna talade om att stänga kontor, när det gnisslade i avtalsförhandlingarna för städarna 2007.

Jonas Milton håller inte med att Fastighets medlemmar på saneringsföretagen är lågavlönade.

– Det går inte att säga att hela gruppen  är lågavlönad. Det finns säkert individer som tjänar för mycket och individer som tjänar för lite. Låt oss förhandla om det på ett civiliserat sätt.