Förhandlingarna mellan Kommunal och Vårdföretagarna har strandat. Stridsfrågan är löneökningarna för personliga assistenter. Nu begär parterna gemensam medling.

Avtalet berör ungefär 10.000 privatanställda personliga assistenter. I dag har de sämre villkor än personliga assistenter i kommunerna.

Kommunals mål är att samma villkor ska gälla på hela arbetsmarknaden för personliga assistenter.

De personliga assistenterna i privata assistansföretag väntar fortfarande på årets löneökning. De skulle ha fått i medeltal 850 kronor mer från den 1 januari 2010.

Löneökningen frös inne när Vårdföretagarna sade upp det sista avtalsåret.

– Det är olyckligt att vi hamnat i medling. Men det är nödvändigt att förbundets medlemmar som arbetar som personliga assistenter får ut vad andra har fått på marknaden. Att arbeta som personlig assistent är tufft och de behöver rimliga löneökningsnivåer, säger Ylva Thörn, ordförande för Kommunal, i ett pressmeddelande.

Kommunals avtal med Vårdföretagarna går ut den 30 juni om man undantar avtalet för de personliga assistenterna. Utöver dem gäller avtalet anställda i ambulanser, vård och behandlingsverksamhet.

Kommunal ska förhandla fram 50 avtal. Hittills är fem klara – däribland det största, avtalet med Sveriges Kommuner och Landsting samt Pacta, som omfattar ungefär 370.000 medlemmar.

Förhandlingarna har strandat på ytterligare ett område med Sveriges hotell- och restaurangarbetsgivare. Parterna har begärt medling. Förhandlingarna gäller 1.500 kommunalare i privata skolkök.