Byggnads drar tillbaka överklagandet till Kammarrätten om registrering av icke-medlemmars löner. Det innebär att förbundet får ta del av lönestatistik för byggnadsarbetare som inte är medlemmar – men i kodad och avpersonifierad form.

Under flera år har Byggnads begärt att få in personal- och löneuppgifter från alla som jobbar i byggbranschen. Enligt förbundet har syftet varit att kontrollera att lönerna är rätt och att företagen följer avtal.

Många icke-medlemmar har upplevt detta som integritetskränkande, enligt arbetsgivarna. 2007 gav Datainspektionen kritikerna rätt och fastslog att insamlandet stred mot personuppgiftslagen.

Kammarrätten höll med varför Byggnads överklagade till länsrätten. Detta överklagande dras nu tillbaka.

Förklaringen är att parterna i det avtal som slöts i april enats om formerna för lönegranskningen. Byggnads kommer nu att få lönestatistik för icke-medlemmar – men kodad sådan så att ingen kan identifieras.