Sökandet fortsätter efter de 33 kinesiska arbetare som fortfarande saknas efter gruvolyckan i provinsen Shanxi. De över 100 som nu har räddats överlevde i en vecka på sågspån och bark, som de sköljde ner med smutsvatten.

I dag hittades fem döda i den översvämmade kolgruvan Wangjialing i norra Kina, rapporterar den statliga televisionen. Det är de första dödsoffren som bekräftats efter olyckan den 28 mars.

Under påskhelgen räddades 115 gruvarbetare efter en veckas dramatiskt sökande i gruvgångarna.

– Vi kom med flottar 200 meter ner, men upptäckte då att livräddningsflottarna inte kunde tas längre eftersom vattennivåerna var för höga. Så vi hoppade i vattnet, simmade mot de innestängda arbetarna och drog ut dem, berättar räddningsarbetaren Wang Kai.

Unket vatten
De räddade har nu sagt att de i det kompakta mörkret där nere åt trä för att överleva. Wangjialing är under konstruktion, och gruvgångarna är därför fulla av stöttor i gran. Bark och sågspån från stöttorna fick bli dieten, nedsköljd med försiktiga klunkar av det unkna översvämningsvattnet.

När räddningsstyrkorna sedan lyckades borra ett hål ner till de nödställda kunde menyn kompletteras med socker som halades ner genom hålet.

De flesta av de räddade är i någorlunda skick, men lider av undernäring, uttorkning och hudproblem efter dygnen i den smutsiga vätan, rapporterar nyhetsbyrån Nya Kina.

Lägre dödssiffror
Olyckan förra söndagen inträffade enligt medieuppgifter när bygget av den nya gruvan råkade inkräkta på en gammal, nedlagd och förseglad, gruva. Den gamla gruvan var vattenfylld, så stora mängder vatten forsade på nolltid in när grävarbetet slog hål mellan tunnlarna.

Kinas gruvindustri struntar ofta i säkerheten i jakten på mer kol, som står för mer än två tredjedelar av landets nästan omättliga energibehov.

Förra året dödades enligt officiell statistik 2.631 arbetare i kolgruveolyckor i Kina — nästan sju dödsoffer per dag. Men dödssiffrorna är i alla fall på väg ner. 2008 dödades drygt 3.000 arbetare, och i början av 00-talet kunde den årliga dödssiffran ligga runt 7.000 personer.

TT-Reuters