Framåt med myrsteg, eller total stiltje. Så beskriver de flesta LO-förbund sina avtalsförhandlingar. Alla väntar på ett lönemärke ska bli klart.

Det återstår en vecka av intensiva förhandlingar tills avtalen löper ut för drygt två miljoner löntagare. Men än så länge har förhandlingarna gått trögt. Alla väntar på att industrin ska bli klar med ett lönemärke, visar en rundringning som LO-Tidningen gjort bland fackförbunden.

– Vi har inte kommit någonstans än. Signalen vi får från vår motpart är att de är förbjudna att förhandla innan industrin är klar. Teknikföretagen blockerar allt, och det är för jävligt, säger Ronny Wenngren, avtalssekreterare för Elektrikerförbundet.

Även Transportarbetareförbundet och Magnus Pettersson på Fastighets säger att förhandlingarna står still i väntan på industrin.

– Det händer ingenting. Vi har träffats på flera avtalsområden, men det är inga direkta förhandlingar, säger Magnus Pettersson.

Bemanningsfrågan
Liksom inom industrin är bemanningsfrågan och kravet på förstärkt återanställningsrätt den svårast nöten att knäcka för många förbund.

– Vi sitter fast med bemanningsfrågan som alla andra, och våra motparter vill inte ens diskutera frågan, säger Sven-Olof Hellman, Sekos avtalssekreterare.

Men några förbund har inte ens kommit dit. Målareförbundet säger att det än så länge inte hänt något i deras förhandlingar på grund av att arbetsgivarna ställt långgående och svårförhandlade krav.

Kommunal har bara haft inledande samtal med sina motparter. Håkan Pettersson, avtalsansvarig på förbundet, skyller dock inte tempobristen på arbetsgivarna.

– Vi är överens om att vänta in ett märke innan vi drar igång på allvar, säger han.

Saknar märket
Även om förhandlingar pågår för fullt i byggsektorn så har inte heller Byggnads kommit till bemanningsfrågan.

– Det är svårt att förhandla utan märke och vi har inte riktigt kommit till de vassa frågorna som alla andra kört fast på än, säger Torbjörn Johansson, Byggnads avtalssekreterare.

Hotell- och restaurangfackets största avtal löper ut först den sista april. Avtalskraven har utväxlats, men förhandlingarna har ännu inte inletts.

De flesta förbund tror ändå än så länge att de ska kunna få till avtal i tid, och utan att ta till stridsåtgärder. Handels, Livs, GS, och Pappers är inte lika optimistiska. De har redan varslat om konfliktåtgärder som träder i kraft i början av april.  IF Metall väntar ett slutbud från medlarna i dag.

FAKTA / Även tjänstemän går i väntans tider.
Även för tjänstemännen går förhandlingarna trögt på några av de större avtalsområdena:
• Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund: Förhandlingar pågår om ett avtal för 250.000 lärare som ska vara klart den 1 april. Det går dock trögt, främst på grund av arbetsgivarnas krav på ökad kontroll över arbetstiden.
• SKTF och Akademikerförbundet SSR: Förhandlingarna för 135.000 kommunalanställda tjänstemän och akademiker har knappt börjat då parterna inväntar industrin. Först efter påsk, då avtalen redan löpt ut, drar förhandlingarna i gång på riktigt.