Tillväxten sjönk med 1,5 procent under fjärde kvartalet. Det är betydligt sämre än väntat och kan få Riksbanken att skjuta upp sin räntehöjning.

Att tillväxtsiffrorna för fjärde kvartalet skulle bli så låga hade ingen väntant sig.

De flesta analytiker låg runt nollresultat i sina prognoser, och de flesta kommentarer under måndagen uttrycker förvåning.

Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken, går så långt att han i en intervju med TT inte utesluter att det hela rör sig om ett mätfel.

– Arbetsmarknaden säger ju att ekonomin har vänt.

– Samma sak för budgetutvecklingen för staten. Det rimmar inte alls med de här svaga siffrorna, säger han.

Svagast sedan andra världskriget
1,5 procent i minus för fjärde kvartalet innebär att helåret 2009 gick back med hela 4,9 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Det är det svagaste resultatet sedan andra världskriget.

För bara någon vecka sedan ändrade Riksbanken sin prognos och ansåg att styrräntan kunde höjas redan före sommaren.

Nu är en tidig höjning inte längre lika säkert. Höjningen kan nu komma först efter sommaren, vilket ger bolåntagare ytterligare en frist med dagens låga ränta, och därmed mer pengar att sätta sprätt på fram till dess räntan slutligen höjs.

Prognosen står fast
Enligt SCB föll näringslivets investeringar med hela 16,4 procent under kvartalet, och inom verkstadsindustrin sjönk produktionen med 17 procent.

Kronan föll markant när siffrorna blev offentliga och även markandsräntorna följde med nedåt.

Finansminister Anders Borg säger att resultatet är något sämre än förväntat men att grundprognosen för en återhämtning under 2010 står fast.