Den växande arbetslösheten har satt allt fler i skuldfällan. Förra året ökade anmälningarna till kronofogden med 18 procent till rekordhöga 1,2 miljoner.

Och det kan bli värre, varnar rikskronofogden.

Värst ser det ut för företagen där anmälningarna ökat med 23 procent. För privatpersoner stannar ökningen på 17 procent. Det är ändå klart bättre än vad kronofogden befarade när de ekonomiska prognoserna såg som sämst ut förra året.

– Det är den ökade arbetslösheten som har påverkat, och ändå kunde det ha varit värre. Vi har haft prognoser på uppåt 30 procent som det såg ut i början av året. Att det inte blivit ännu värre beror på låga räntor och jobbskatteavdrag som gjort att många haft möjlighet att hantera situationen, trots allt, säger rikskronofogden Eva Liedström Adler.

Kunde varit värre
Men trots att konjunkturen nu ser betydligt bättre ut är det inte säkert att kronofogden får mindre att göra. Det är många som ligger nära gränsen och som kan tappa fotfästet när Riksbanken börjar höja räntan till hösten.

– I alla konjunkturlägen finns det människor som ligger på marginalen, vare sig det är högkonjunktur eller lågkonjunktur. Vi har extremt låga räntor i dag och vi vet att belåningen för bostäder är extremt stor. Det finns en påtaglig risk, om räntorna går upp, att det här ökar ytterligare, säger Liedström Adler.

Långt till återhämtning
Kronofogden bedömer också att det tar lång tid för många människor som hamnat i skuldfällan att repa sig.

– All erfarenhet säger att det går ganska fort ner i samband med arbetslöshet men att kämpa sig upp till en normal nivå igen kan ta fyra till sex år. Det är ganska lång tid framöver som man är känslig för svängningar. Vi tror inte att räntorna ligger kvar på den här nivån och det tror inte Riksbanken heller.

Kronofogden har inte heller sett någon avmattning i statistiken under början av året. Liedström Adler bedömer att det är fortsatt höga siffror.

– Vi ser att vi har ett stort inflöde under början av 2010. Men vi har bara en månad hittills och de siffrorna har vi inte hunnit analysera än. Men det ligger högt, mycket högt.

 

TT