Eva Lindh-Pernheim arbetsförmedlingen, Magrethe Johnsson kommunalråd (S), Gert-Inge Andersson kommunens ordf, Peter Hemlin oppositionsråd (M) och Annika Wernblom stats dir, höll Trollhättans kommun en pressträff med anledning av den förmodade nedläggningen av Saab.
 

Täta kontakter med GM och stora ansträngningar för att Saab ska få en ny ägare. Det kräver Trollhättan av regeringen. Om en avveckling ändå blir verklighet har staden fått gehör för en nationell stödgrupp för omställningsarbetet.

– Vi var väldigt överens med regeringsföreträdarna att de ska fortsätta stötta GM i deras ambitioner att sälja Saab. Det är prio 1, 2, 3 och 4, säger Gert-Inge Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan.

Trollhättan stad förutsätter att regeringen har täta kontakter med GM och gör stora ansträngningar för att Saab ska få en ny ägare. Men läget är ännu ovisst och beskedet om en ordnad avveckling har inte tagits tillbaka.

– Jag vet att Spyker och GM håller på med intensiva förhandlingar idag, det vet jag, säger Gert-Inge Anderssson, kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan.

Gehör
Mer vet han inte. Men han hoppas på att diskussionerna bär frukt inom en snar framtid.
– Jag kan inte fatta att det inte skulle kunna lösas så att vi får fortsatt produktion, säger han och hänvisar till all teknik och kompetens som finns i regionen.

Nästa fråga handlar om ett förhållningssätt till en ordnad avveckling.

Trollhättan har fått gehör hos regeringen för en samordningsgrupp med statssekreterare och med regionutvecklingsdirektören i Västra Götaland samt med statsdirektören i Trollhättan.

Vägledning
Staden vill också se ett kansli som kan ge stöd och vägledning. Där ska Arbetsförmedlingen, Trygghetsrådet, studieförbund, nyföretagarcentrum med flera samarbeta.

Gert-Inge Andersson är nöjd med de satsningar på utveckling, innovation och arbetsmarknadsåtgärder som regeringen presenterade i går. En del var förslag från regionen som godtagits rätt upp och ner.

– Vi har tillträde till den nationella nivån när vi vill, sa Maud Olofsson, säger Gert-Inge Andersson.

Han fick också beskedet att Arbetsförmedlingen hade goda resurser och att det fanns mer pengar att tillgå om behovet skulle uppstå.

Avvaktar
Hur det än går är det viktigt att tänka framåt, anser han. Målet är att Trollhättan  också i fortsättningen ska vara en ledande teknik- och industristad.

– Vi vill satsa ännu hårdare på ny teknik. Vi vill bli ett nytt nationellt tekniskt utvecklingscentrum för energi- och miljöteknik och hållbara transporter, säger han.

Ännu så länge är det bara avvaktan som gäller.

– I går valde jag att inte lyssna på radion för mycket. Det är olika bud som oroar hela tiden, säger Gert-Inge Andersson.