De tre borgerliga småpartierna inom alliansregeringen är på väg att raderas ut. I den senaste Sifo-mätningen uppmättes för KD 4, för Centern 4,5 och för Folkpartiet 7 procent i väljarstöd.

 

Med nära 30 procent var Moderaterna dubbelt så stora som koalitionsbröderna tillsammans. Det märks. I regeringen bestämmer moderaterna.

Alliansregeringen har genomfört omfattande skattesänkningar, försämrat sjukpeng och a-kassa och sålt ut offentlig egendom i rasande takt.

På borgerliga ledarsidor försöker man blanda bort korten genom att påstå att Moderaterna rört sig mot den politiska mitten. De syftar då på främst två symbolfrågor: Moderaterna har hittills inte rört las eller avskaffat värnskatten.

Men varför skulle Moderaterna bry sig om det?

Las har förlorat mycket av sin betydelse genom att Moderaterna i lagen öppnat för visstidsanställningar som kan sträcka sig över flera år.

Löjliga bortförklaringar
Genom avskaffandet av fastighetsskatten och införande av skattereduktion för ombyggnad av villor har borgerliga väljare gynnats av skattesänkningar som är värda hundratusentals kronor till skillnad från de tusenlappar som sänkt värnskatt skulle ge.

Den borgerliga pressens bortförklaringar är löjliga. Under Reinfeldts och Borgs ledning har politiken vridits åt höger. De är på väg att genomföra det systemskifte som salig Gösta Bohman drömde om.

Bland socialdemokrater har funnits en naiv förhoppning att de borgerliga småpartierna skulle försöka hindra de värsta moderata stolligheterna. Ack vad de bedrog sig!

Duktiga hundar
Reinfeldt har pli på sina knähundar. Lite gläfsande är tillåtet men i övrigt förväntas de vifta med svansen. Och de viftar duktigt, så duktigt!

Folkpartiet leds av en partiledare som inte kan stava till ordet socialliberalism.

Han bryr sig inte om att skola och sjukvård försämras för stora medborgargrupper. Han har skrotat Folkpartiets gamla älsklingsidé att socialförsäkringarna också ska ge ett bra skydd för normalinkomsttagare.

Han flörtar grovt med främlingsfientligheten genom upprepade krav på medborgartester för invandrare. I kriminalpolitiken kräver han kameraövervakning och längre tidsbestämda straff.
 
Desperat Hägglund
Kristdemokraternas Göran Hägglund är desperat. Han kopierar nu den kristna, amerikanska högerns fördomsfulla angrepp på kulturarbetare, intellektuella och vetenskapsmän.

Allra farligast av de borgerliga småpartierna lever förmodligen Centerpartiet. Under Maud Olofssons ledning har partiet konsekvent stött sig med de egna väljarna.

Centern har traditionellt sett sig som småfolkets parti. Sitt starkaste väljarstöd har det haft bland hårt arbetande men ofta lågavlönade personer som bor på mindre orter. Många av dem plågas nu av regeringens nedmontering av a-kassa, sjukpeng och förtidspension. De skräms av Maud Olofssons återkommande angrepp på anställningstryggheten.

Risk for Sverigedemokrater

Centern hotas av både fanflykt och tvindöd. Bara omkring en procent av ungdomsväljarna tänker rösta på Centern.

För Sverige är de borgerliga småpartiernas självutplåning en olycka. Deras kapitulation inför en aggressiv, maktfullkomlig höger har förvandlat Sverige till ett hårt land där stora grupper av befolkningen far illa.

Inför nästa års val fruktar många att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen. Risken finns.

En bieffekt av ett SD-inträde kan dock bli att något av de borgerliga småpartierna samtidigt hamnar under fyraprocentsspärren. Isåfall har de sig själva att skylla.