Sjuk- och föräldrapenningen ska i framtiden beräknas på tidigare inkomster — inte på hur mycket man förväntas tjäna.

Studenter och andra som är nya arbetsmarknaden riskerar att förlora mycket pengar när de blir sjuka.

Regeringen planerar en radikal förändring av reglerna, vilket kan få till följd att om en person som är nyanställd eller nyutexaminerad får en lägre ersättning, skriver Dagens Nyheter.

Det är ännu inte bestämt hur många månaders "historisk" inkomst som avgöra sjukpenningens storlek, inte heller ofta nivån ska uppdateras.

Även deltidsarbetande som gått upp i tid riskerar att hamna i kläm. Däremot kan heltidare som börjat arbeta deltid tjäna på förändringen under en tid. Syftet med förändringen uppges vara en ökad rättssäkerhet och minskade möjligheter till försäkringsbedrägeri.

Rätt peng i rätt tid

Socialdemokraternas Veronica Palm, vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, säger att det finns flera saker som är bra med en sjukersättning som bygger på den tidigare inkomsten.

– Men det finns problem, till exempel de som är nya på arbetsmarknaden, har jobbat deltid eller svag förankring på arbetsmarknaden. Syftet är att öka rättssäkerheten — inte att människor ska få lägre ersättning utan rätt ersättning i rätt tid, säger hon.

Lång diskussion
Frågan om hur ersättningen vid sjukpenning ska se ut har diskuterats länge.

– Mats Sjöstrand håller på med en utredning och uppdraget är att redogöra för möjligheten att få in kontrolluppgifter på månadsbasis. Innan den utredningen är klar kan regeringen inte göra någonting i den här frågan, säger Bettina Kashefi, statssekreterare hos socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson, till TT.

Det kommer inte att bli någon förändring före valet nästa år.

– Nej, han har nyss börjat så hans slutbetänkande väntas i december 2010. Det här är komplicerat och kommer att dröja, säger Kashefi.

 

 

Från TT