De anställda i den amerikanska klädkedjan Urban Outfitters butik vände sig till facket och ville ha ett kollektivavtal.

I stället får de välja mellan att bli uppsagda på grund av arbetsbrist eller att säga upp sig själva och gå över till bemanningsföretaget Academic Work.

Sedan blir de uthyrda till den gamla arbetsgivaren.

– Det är första gången som en butik säger upp hela personalgruppen för att sedan hyra in samma personer igen. Det har jag inte varit med om förut, säger Jannika Fahlander, ombudsman på Handels.

– De anställda får kollektivavtal och bättre villkor än de har i dag. Det här är en bättre lösning för deras del, säger Marianne Bäärnhielm, presstalesman för Urban Outfitters i Sverige.

Oroligt
Urban Outfitters enda butik i Sverige ligger i centrala Stockholm. Många av de 38 anställda är organiserade i Handels och Unionen. De ville ha ob-tillägg, avtalsförsäkringar och bättre pensionvillkor.

Därför begärde de att få ett kollektivavtall.

Bemanningsföretaget Academic Work har kollektivavtal – men bytet av arbetsgivare har skapat stor oro bland de anställda. De har blivit informerade om övergången både i grupp och enskilt.

– De har inte sökt jobb hos ett bemanningsföretag. De har sökt jobb hos en arbetsgivare med en butik. De kan inte vara säkra att verkligen bli inhyrda i samma butik. Och butiken kan bemanna efter behov. Är det lite att göra så är det bara att hyra in färre, konstaterar Jannika Fahlander.

Inga lagliga hinder
Marianne Bäärnhielm hävdar att det bara finns ett motiv bakom beslutet att driva butiken utan anställda. Det är att företagets ledning sitter i London.

– Allt det praktiska som personalansvaret innebär tar bemanningsföretaget hand om. Det är en effektiv och bra lösning. Alla anställda har erbjudits jobb hos Academic Work, säger hon.

Handels kan inte hindra Urban Outfitters från att göra sig av med personalen.

– Vi har inga lagliga möjligheten till det. Det krävs en skärpning av lagstiftningen eller att LO lyckas få gehör för kravet om hårdare regler för bemanningsföretag, säger Jimmy Ekman, ombudsman på Handels avdelning i Stockholm.