När IF Metall tappar tiotusentals medlemmar är det bara avdelningen i Malmfälten som växer. Sedan början av 2007 har antalet medlemmar ökat med nio procent.

Frida Johansson har nyligen gått med i IF Metall. Hon är 18 år och går på LKAB-gymnasiet i Gällivare.

– Man måste ju vara med någonstans, säger hon.

Jesper Bergdahl är också ny medlem hos IF Metall. Han kör lastbil i gruvan i Malmberget.

– Tidigare har jag inte tyckt det varit någon idé att byta fack, men nu ser det ut som jag blir kvar i gruvan så då var det lika bra att gå med i IF Metall, säger han

Värvning prioriterat
Daniel Eneslätt är ombudsman i avdelningen. Han berättar att avdelningen beslutat sig för att satsa på att växa – och för att det ska fungera måste alla i facket engagera sig och prioritera medlemsvärvning.

– Man måste jobba systematiskt och alla måste vara på tårna för detta. Man blir aldrig klar med medlemsvärvning. Det måste man hålla på med hela tiden, säger han.

Sedan början av 2007 har avdelningen vuxit från 5 599 till 6 104 medlemmar.

I år har värvningen gått lite trögare, bland annat för att många företag inte tagit in semestervikarier. Avdelningen har ändå ökat med 100 medlemmar hittills i år.

Kollar mot registret
Daniel Eneslätt berättar att värvningen i stor utsträckning sker på arbetsplatserna. Dessutom har facket i Malmfälten satsat på andra arrangemang. Det har varit kaffe och medlemsblanketter bland semestrande bilister, på skidtävlingar, cykeltävlingar och vid fiskepremiären på sjön Rautasjaure.

– Ett lätt sätt är att använda alla papper som kommer in till avdelningen från företag, tipsar Daniel Eneslätt.

Det handlar bland annat om redovisning av övertid och om visstidsanställningar. På fackexpeditionen kollar man alla personer mot medlemsregistret. De som inte är med i facket får ett telefonsamtal.

Avdelningen försöker dessutom hålla kvar dem som hotas av uteslutning för att de inte betalt sina avgifter. Facket försöker få dem att börja betala igen och kanske göra upp en avbetalningsplan. På det viset har hälften av dem som hotats av uteslutning blivit kvar.

Alla förtroendevalda i avdelning som besöker företag och på arbetsplatserna kollar antalet anställda mot medlemsregistret.

Uppsatstävling
Och en del av arbetet riktar sig till skolor. Avdelningen ordnar bland annat en uppsatstävling på högstadiet, där ämnena är skyddsombudens roll, arbetarrörelsens historia och om kollektivavtalen. Vinnarklassen får 3.000 kronor.

I avdelningen är drygt hälften gruvarbetare, resten är anställda i verkstäder, bilverkstäder, testanläggningar för bilar och en solcellstillverkare. Avdelningen omfattar Gällivare, Kiruna och Pajala. Det är ett stort område – lika stort som Skåne, Blekinge, Småland och en del av Halland.

FAKTA / Ökade med nio procent
Hela IF Metall hade 380.584 medlemmar vid halvårsskiftet. 52.733 färre än den 1 januari 2007. Det betyder att förbundet sammanlagt tappade tolv procent under samma period som IF Metall i Malmfälten ökade med nio procent.