Med bara ett år till valet och ledning i opinionen måste det rödgröna regeringsalternativet ge klara besked, kräver Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström.

 

– Osäkerheten är bekymmersam.

Vid en företagarkonferens i Malmö säger Bäckström till TT att blocken måste höja blicken och börja diskutera hur en politik för god företagsamhet nästa valperiod ska se ut. Själv lyfter han fram behovet av en skattereform, utrymme för privata entreprenörer och flexiblare anställningsregler. Därför oroas han av signaler från de rödgröna.

– Hur kan man tro att en skattechock, sämre företagsklimat och mindre privata alternativ i offentlig sektor ska vara ett sätt för Sverige att komma ur krisen?

Som ytterligare potentiella "hot" nämnde Bäckström i sitt anförande lagstadgad rätt till heltid, vinstförbud i delar av tjänstesektorn och kvotering till bolagsstyrelser.

Bäckström hoppas kunna påverka enskilda socialdemokrater och miljöpartister. Mindre hopp har han om Vänsterpartiet.

Han betonar att Svenskt Näringsliv inte driver partipolitik, men är påtagligt nöjd med mycket som regeringen gjort.

– Jag kan ju konstatera att den här regeringen genomfört många bra saker på företagarområdet och i näringspolitiken i stort. Sedan har vi förstås ytterligare krav, säger Bäckström.

Från TT