Jan Andersson (S) stred för att trygga kollektivavtalet då EU fattade beslut om tjänstedirektivet. I februari 2006 stod det klart att det nya förslaget till direktiv gick fackets väg. – Vi var några som firade då, minns Jan Andersson. Tjänstedirektivet röstades sedan igenom den 15 november samma år.

Efter flera års strid lyckades facket få sitt skydd i EU:s tjänstedirektiv. Segern kan dock ha varit förgäves. Efter påtryckningar från EU ska den svenska regeringen ändra i lagen.
I framtiden kan facken tvingas resa till Cypern eller andra länder för att förhandla om kollektivavtal.

En hård strid hade vunnits.

I februari 2006 firade några EU-parlamentarikerna i den socialdemokratiska gruppen tillsammans med fackliga representanter. De var nöjda över hur tjänstedirektivet hade förändrats.

Två år tidigare hade EU-kommissionen presenterat sitt förslag som skulle öppna tjänstemarknaden. Risk för lönedumpning och svårigheter att kontrollera avtalen, var farhågorna för facken då de såg förslaget.

Alla politiska kanaler mobiliserades.

Omarbetat förslag
Efter två år av kryssande i EU:s politiska minfält kom ett nytt omarbetat förslag som röstades igenom.

Facket gillade förändringarna.

Det nya förslaget skulle inte påverka arbetsrätten och kollektivavtalen.

– Vi fick också bort en skrivning som sa att länderna inte skulle få kräva att de utländska företagen skulle ha representanter på plats, säger Jan Andersson, tidigare EU-parlamentariker för socialdemokraterna.

En anledning att fira var att länderna även i framtiden skulle ha rätt att kräva att utländska bolag ska ha en person på plats i landet. Det hade EU-kommissionen först varit emot.

Undantag
Facken kunde pusta ut eftersom Sverige fortfarande kunde behålla kravet att utländska företag som verkar tillfälligt i landet måste ha en filial i Sverige.

Men i början av december förra året dimper det ned ett brev hos regeringen. EU-kommissionen påpekar att delar av den svenska filiallagen kan strida mot EU:s tjänstedirektiv.

Och nu vill regeringen från och med den 27 december i år införa ett undantag. I framtiden ska utländska företag från EES-området (EU-länderna samt Norge och Island) inte behöva registrera en filial om de har en tillfällig verksamhet i Sverige.

”Hörnsten i den svenska modellen”
Det här har fått de fackliga organisationerna att gå i taket.

– Vi är väldigt upprörda över detta! En hörnsten i den svenska modellen är att det finns en behörig representant för arbetsgivarna i landet, säger Ingemar Hamskär, TCO:s chefsjurist.

Wanja Lundby-Wedin, LO:s ordförande, har tillsammans med Sture Nordh på TCO och Anna Ekström på Saco ställt sig bakom ett gemensamt yttrande. De fackliga organisationerna skriver att regeringens förändring kommer att ”innebära att antalet utländska företag som bedriver verksamhet i Sverige utan behörig representant kommer att öka”.

De befarar även att skyddet för anställda kommer att minska. Oron är fackens representanter måste åka till Cypern, Irland eller andra länder för att strida för kollektivavtalen, något som i praktiken är omöjligt.

Problem för Bolagsverket
Det är inte enbart de fackliga organisationerna som ser problem. Statliga Bolagsverket skriver i sitt remissvar till regeringen att det kan blir stora problem att hålla reda på och få tag på samt kontrollera de utländska företag som verkar i Sverige.

Hur allvarlig regeringens förändring blir är omöjligt att säga.
Regeringen tror att ett nytt informationssystem (IMI) som byggs upp i EU ska göra att myndigheter framöver ska kunna få fram uppgifter om de utländska företagen, men systemet är under uppbyggnad och det är svårt att säga vilken betydelse det att få.

Fler strider väntar
En annan oklarhet är vad som händer med de i dag cirka 1.900 utländska filialer som är registrerade i Sverige. Hur många som är från EES-området är oklart.

Men klart är att ju mer EU-ländernas ekonomier flätas ihop, desto fler juridiska strider flammar upp om vilka länders regler som ska gälla på arbetsmarknaden.

FAKTA / Filiallagen
Filiallagen säger att utländska företag som ska verka tillfälligt i Sverige måste registrera sig.
I dag finns en förordning som säger att utländska bolag som bedriver tillfällig verksamhet måste registrera en filial i landet, byggbranschen är dock undantagen.
Under hösten ska regeringen tillsätta en utredning som ska se över filiallagen. Fack och myndigheter har till den 1 september på sig att komma med sina synpunkter.

Läs också: artikeln ”Regeringen glömde bort Arbetsmiljöverket 2009-08-28