De protesterande thailändska bärplockarna ger sig nu iväg från Luleå och åker hem. Regeringen i Thailand har meddelat att den ska betala hälften av bärplockarnas skulder.

Även om de thailändska bärplockarna nu tänker åka hem är osäkerheten stor över värdet av den thailändska regeringens erbjudande.

– Vi känner oss osäkra. Vi får se vad regeringens erbjudande betyder när vi kommer hem, säger Chartchai Khunu.

Inga inkomster
Alla bärplockare har lånat mellan 15.000 och 20.000 kronor för att betala de thailändska bemanningsföretagen. Om regeringen betalar hälften av dessa skulder innebär det att bärplockarnas skulder blir något mindre. Däremot kommer inte deras arbete i Sverige att ha givit dem några inkomster.

De första bärplockarna lämnar Luleå i kväll för att åka till Stockholm och Arlanda. Den första gruppen flyger hem i morgon.

Luleås kommunalråd Karl Petersen har vänt sig till Sveriges regering för att den ska se till att de thailändska bärplockarna kommer hem ordentligt. Han är dessutom kritisk till att regeringen inte agerat utan snarare givit sken av att strunta i thailändarna.

– Det är orimligt att en enskild kommun som vår får hantera de thailändska bärplockarna, säger han.

Tsunamikatastrofen i minne
Karl Petersen säger att många i Luleå tänker på tsunamikatastrofen i Thailand för fem år sedan. Många svenskar drabbades och människor i Thailand gav ett omfattande stöd till svenskarna som råkade illa ut. Karl Petersen säger att han och många Lulebor vill se samma slags stöd till bärplockarna.

Inom kort vill Karl Petersen ha en ordentlig genomlysning av hela systemet med thailändska bärplockare som kommer hit utan någon som helst ekonomisk trygghet.

– Systemet verkar vara orimligt. De svenska bäruppköparna och de thailändska bemanningsföretagen har ett stort ansvar. Något sådant ansvar har de inte visat, säger Karl Petersen.