Oljeproduktionen har stadigt ökat och när som helst nås toppen, det så kallade Peak Oil. Därefter kan produktionen bara minska.

Foto: HASAN JAMALI

 

När oljan sinar innebär det slutet på hundra år av tillväxt. Löneökningar blir ett minne blott, och fackens roll måste förändras i grunden, anser forskaren Daniel Berg.

Domedagsprofetior är förvisso inget nytt, men de senaste årens klimatdebatt gör klart att vårt oljeberoende håller på att fördärva vår planet.

En annan sida av saken är att oljeförbrukningen är intimt förknippad med vår ekonomiska uppgång.

Vänder upp och ned på ekonomin
Men den dagen oljan tar slut behöver vi inte vänta särskilt länge på följderna. Begreppet Peak Oil blir en allt viktigare del av vårt framtidsscenario. Begreppet står för den dag då produktionen av olja inte längre kan matcha efterfrågan, alltså när oljan har sinat så pass mycket att vi producerar mindre olja än vad som efterfrågas.

– Det innebär att vi det året måste inkräkta på någon annans behov av olja för att få tag på den olja vi behöver. Året efter får vi ta från ännu fler, och det blir för vart år allt svårare att få ihop olja så det räcker för att hålla igång ekonomin, säger forskaren Daniel Berg.

En tid efter Peak Oil ställs så hela världsekonomin upp och ned.

Daniel Berg är doktorand i ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Han är också sekreterare i ASPO Sverige, en organisation som vill öka kunskapen om fenomenet Peak Oil.

Kovändning
Varningarna blir också allt fler och för bara någon vecka sedan sa Fatih Birol, chefekonom på det internationella energisamarbetet IEA, i en tidningsintervju att vi nu står inför en annalkande energikris framkallad av fenomenet Peak Oil.

– Det är en kovändning. En sensationell kovändning av IEA, säger Daniel Berg.

Men när oljan sinar får det också enorma konsekvenser för facken, anser han.

– Energi och ekonomi är ju helt sammanvävda och den materiella kakan kommer inte längre att öka. Det utsätter hela ekonomin för ett enormt politisk tryck, och där är facken viktigare än någonsin, säger han.

– Facken måste fort omvärdera sin roll som i första hand ekonomiska intresseaktörer till att förvalta demokrati, medbestämmande och fördelning i produktionsprocessen.

Ny roll för facken
När oljan sinar och transporterna stannar ser en del debattörer framför sig en global återgång till ett mer jordbruksbaserat samhälle.

Daniel Berg tror på en fortsatt produktion, om facken tar på sig en mer aktiv roll än i dag.

– Fackens roll måste vara att inte bara producera det cheferna säger åt dem, utan att också till exempel producera bilar som är bättre lämpade för en energisnål framtid och leda utvecklingen snarare än att bli ledd av den.

Att bara slåss för högre löner är meningslöst. Det skapar i framtiden bara missnöje bland medlemmarna eftersom det misslyckas när den kaka som alla ska dela på inte längre växer, anser Daniel Berg.

Offensiv strategi
Men Sverige kan ändå klara sig bra – om facken ställer om.

– En offensiv strategi skulle vara att facken planerar produktionen, kommer med förslag till ledningen och ställer krav på en miljövänligare organisation och produktion. Det har facken kraft till men har inte behövt eftersom oljan har varit så billig. Ganska kortsiktiga profitintressen har ändå lett till en ganska rak tillväxtutveckling.

Och så länge tillväxten har ökat har också lönerna ökat.

– I framtiden måste vi ha mycket längre perspektiv på vår produktion, och då tror jag facken snarare än aktieägarna är lämpade att styra produktionen, för facken har mycket större sociala insatser i företagen än vad ägarna har. Ägarna bara köper och säljer företag. Om facken verkligen skulle bli en offensiv kraft tror jag det skulle rädda stora delar av svensk ekonomi.

 

 

FAKTA / Peak oil
Oljeproduktionstoppen, den tidpunkt då den globala oljeproduktionen når ett maximum för att sedan kontinuerligt avta. Detta inträffar då produktionen av olja från nya fyndigheter inte kan kompensera för avtagande produktion i gamla fyndigheter. Om efterfrågan på olja fortsätter att öka eller är konstant efter det att oljeproduktionstoppen har inträffat blir konsekvensen en ökning av oljepriset. Eftersom olja är en ändlig resurs kommer produktionstoppen att inträffa någon gång i framtiden; tidpunkten är dock en mycket omdiskuterad fråga.
Källa: NE