Kriminalvården ordnar plattsättar- och golvläggarutbildning på Österåkeranstalten. Varje termin utbildas tio personer och mångdubbelt fler söker till kurserna.

Hittills har samtliga som gått utbildningen fått arbete och en del företag har hört av sig för att anställa.

– Utbildningen är ett reellt verktyg för att kunna leva ett normalt liv. Eftersom de får jobb direkt kommer de omedelbart ut på den vita marknaden, säger anstaltschef Elisabeth Åbjörnsson Hållmark till Lokaltidningen Mitt i Södra Roslagen.

Anders Olsson Karlbom, som är ansvarig för utbildningen, säger att det gäller att hitta utbildningar som ger jobb och som kan ta till vara de kunskaper som redan finns. Många kriminella är kreativa, vana att lösa problem och kan arbeta självständigt.

För Lokaltidningen Mitt i Södra Roslagen berättar han också att det finns planer på att starta andra utbildningar till yrken där det saknas folk som exempelvis reparatörer av båtmotorer.