IF Metalls orförande Stefan Löfven har skrivit till Toshiba för att förmå företaget att respektera sitt kollektivavtal med de anställda i Indonesien.

Toshiba har skrivit under att avtal med sina indondesiska anställdas fackförening, men vägrar sedan att erkänna avtalet. Det fick omkring 700 fackligt anslutna anställda att gå i strejk den 16 april i år. Företaget har svarat med lockout, och 15 fackligt förtroendevalda har sparkats.

I brev till Toshibas företagsledning i Indonesien och Toshiba i Japan uttrycker Stefan Löfven sitt och IF Metalls stöd för de indonesiska arbetarnas rätt att organisera sig och sluta avtal.

– Vi hoppas att ett multinationellt företag som Toshiba är mer rädd om sitt rykte än så här, och snarast löser konflikten, skriver Stefan Löfven. Toshibas uppträdande är en klar kränkning av arbetarnas rättigheter enligt ILO:s konventioner.

IF Metall kommer också att bidra med pengar till de indonesiska arbetarnas strejkfond (den exakta summan är ännu inte bestämd). Bidraget är ett svar på ett upprop från Internationella metallfederationen (IMF) som driver en kampanj för de anställda vid Toshiba i Indonesien.