Oppositionspartierna avsätter i sina skuggbudgetar betydligt mer än regeringen för att hålla sysselsättningen uppe under krisen.

De tre partierna koncentrerar sina nya satsningar på två områden, mer pengar till infrastruktur och utbyggnad, och högre bidrag till kommuner och landsting.

Bland infrastruktursatsningarna är mycket känt sedan tidigare, som det rot-avdrag som också ska gälla för flerfamiljshus, och som under krisen ska kunna rusta upp miljonprogramområden och ge dessa en klimat- och miljöanpassning.

Partierna eniga
Alla tre partierna står bakom denna satsning.

Satsningarna ger betydligt fler arbetstillfällen än regeringens förslag, enligt de tre partierna.

Enligt socialdemokraterna ger de cirka 50 000 fler arbetstillfällen, och socialdemokraterna vill också ha 50 000 fler utbildningsplatser än regeringen.

Vänsterpartiets förslag ger, enligt partiets ekonomisk/politiska talesman Ulla Andersson, att antalet arbetslösa minskar med 40 000 i år och med 50 000 år 2011, jämfört med regeringens program.

Partiernas skillnader

Men det finns också skillnader mellan partierna.

Skillnaderna i synen på arbetslöshetsförsäkringen kvarstår från i höstas, där socialdemokraterna och vänsterpartiet föreslår höjd ersättningsnivå, lägre a-kasseavgift, höjda tak för a-kassan och förlängda ersättningstider, medan miljöpartiet nöjer sig med att kräva höjd ersättningsnivå till 80 procent och en mindre uppräkning av ersättningstaket.

Inga skattelöften
När det gäller skatter är både socialdemokrater och miljöpartiet nu i princip för att behålla de två första stegen i regeringens jobbskatteavdrag, medan det tredje steget, som infördes vid årsskiftet, ifrågasätts kraftigt.

– Jag vill vara tydlig. Vi kan inte lova oförändrad inkomstskatt 2010, sade partiets ekonomisk-politiske talesman Thomas Östros enligt TT när han presenterade den socialdemokratiska budgetmotionen i dag.

Men exakta siffror på hur stora inkomstskattehöjningar det kan bli vill socialdemokraterna vänta med till höstbudgeten.

 

Även vänsterpartiet återkommer i sin höstbudget med nya förslag på skatteområdet.