AMERIKABREV. När amerikaner säger att USA inte är något klassamhälle – och sedan jag kom hit har jag insett att många faktiskt säger detta – menar de i allmänhet att det skulle vara relativt lätt att göra klassresor här.

 

De förnekar alltså inte att det finns klasskillnader, eller rent av klassmotsättningar.

 

Däremot hävdar de att det amerikanska klassamhället utmärker sig genom att folk tämligen enkelt skulle kunna röra sig mellan klasserna.

 

Låg social mobilitet
I ett avseende har de naturligtvis rätt i att det är lätt att byta klass i USA.

 

Eftersom de sociala skyddsnäten är så grovmaskiga här kan man faktiskt mycket väl degraderas från välmående medelklass till hemlös tiggare på nolltid.

 

Men att den sociala mobiliteten i allmänhet skulle vara högre här än i Europa är en bluff.

 

Om det kan man exempelvis läsa i New York Times stora artikelserie ”Class Matters”. (Den har publicerats i bokform, och en stor del av materialet finns på nätet.)

 

Chansen är en myt
Ett av de mest uppmärksammade inslagen i denna serie var David Leonhardts ”avslöjande” att myten om USA som landet där vem som helst kan bli rik är just en myt.

 

Tvärt om är det svårare att klättra på den sociala stegen i USA än i de flesta andra länder och majoriteten av amerikanerna kommer att ha samma klasstillhörighet så länge de lever.

 

Läs också: Artikelserien Class Matters i New York Times.

Magnus Nilsson

Skriv ett e-postbrev till kulturredaktörn