Produktutveckling har ersatt forskning om arbetsmiljön. Hälsofrågor får stå tillbaka när resurserna till arbetslivsforskning minskat väsentligt.

Sedan Arbetslivsinstitutet lades ner sommaren 2007 har forskningen om arbetslivet minskat radikalt. De statliga medlen har krympt med 200 miljoner per år, enligt en rapport från Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap (Fas). I rapporten framgår att projekten blivit mindre, och att färre är tvärvetenskapliga. Endast 56 procent av forskarna är fortfarande verksamma inom arbetslivsforskning.

– När resurser minskar sker en omvandling av forskningen, säger Kenneth Abrahamsson, programchef för Fas.

Produktutveckling
I stället står företag och organisationer för notan och kommersiella produkter hamnar i fokus, enligt Jörgen Eklund, professor i industriell ergonomi vid KTH i Stockholm.

– Forskningen inriktas på att ta fram attraktiva produkter för kunden. Det har ersatt den arbetsmiljöforskning där syftet var att identifiera orsaker till arbetsskador och sjukdomar, men också den forskning som syftade till att ta fram tekniska lösningar på problemen, säger han.

Ingen ljusning
Mindre forskning, i kombination med att obligatorisk undervisning i arbetsmiljöfrågor i många fall tagits bort från universitet och högskolor, gör studenterna sämre rustade.

– Forskning från 1960 och 70-talet förs inte vidare i samma utsträckning, och kunskapen riskerar att försvinna. Utan en medvetenhet om arbetsmiljön är det svårare att identifiera problem och kunna förebygga hälsofaror. Till exempel har nya fall av stendammslunga upptäckts, något som många trodde var utrotat, säger Jörgen Eklund.

I rapporten från Fas spås ingen ljusning för arbetsmiljöforskningen de närmaste åren.

– I en lågkonjunktur är det svårt att förvänta sig mer statliga pengar till arbetsmiljöforskningen. Det gäller nog att hitta andra vägar att finansiera projekten, tror Jörgen Eklund.

FAKTA / Rapporten
Rapporten från Fas är en översikt över svensk arbetslivsforskning. Tidigare stora satsningar har gjort att Sverige legat långt fram internationellt sett. Hur forskningen slutligen påverkas av de minskade resurserna är för tidigt att avgöra.