/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/rentachef0909.jpg
Antonio Trabuccos matlagningsteknik. Hennes och maken Bengt Göran Hellströms matintresse gör att kocken blev en perfekt present när maken fyllde jämt. 2.600 kronor fick gratulanterna betala för kock och ingredienser.

Kocken Antonio Trabucco har packat ner allt han behöver för att laga en trerättersmeny för två personer: tonfisk, ankbröst, potatis, lök, ägg, pepparkvarn, en skarpslipad japansk kniv och lite annat smått och gott.

– Och det här, säger han, och plockar upp ett plåster ur bakfickan. En gång skar jag mig när jag skulle öppna en vinflaska och nu har jag alltid det här med mig …

Antonio Trabucco är kock från Italien och bor sedan ett år tillbaka i Sverige där han arbetar för firman Rent a Chef i Stockholm. ”Hyr en kock och få en gourmandisk upplevelse i ditt eget hem!”

Mot Solna
Han lastar in lådan med mat och kör iväg i eftermiddagsrusningen på Södermalm. I Solna ska han laga en festmeny åt två personer. Om dem vet han just inte mer än vad det heter och var de bor – och att de inte är allergiska mot något av det som han ska laga.

Utrustningen han har med sig inskränker sig till ett par skalredskap förutom pepparkvarn och kniv.

– Svenskarna har så välutrustade kök. De har mer grejer än vad jag har hemma.

Antonio är 24 år och kommer från Neapel, utbildade sig till kock, träffade en finska och flyttade till Sverige.

– Det finns ett överskott av kockar i Italien. Man jobbar mycket långa dagar, tjänar dåligt och får bara laga menyer som andra bestämt. Därför passar det här mig. Just nu arbetar jag med en egen, ny meny. Det ska vara enkelt, gott och snabblagat.

Här jobbar han fem dagar i veckan och får månadslön. Han är inte med i facket, men tänker gå med eftersom hans flickvän sagt att det kan vara bra.

Jämn födelsedag
Fyra trappor upp öppnar Bengt Göran Hellström. Han avslöjar att han fått gourmetmiddagen i present när han fyllde jämnt för ett tag sedan. Gratulanterna hittade kocken Antonio på nätet.

Antonio packar upp i köket, tar fram kastruller och bunkar. Två timmar har han på sig till klockan sju då han ska servera maten – och vinet.

På ett skåp står några vinflaskor uppradade som Birgitta och Bengt Göran inhandlat efter rekommendation från kockföretaget och som ska passa till maten. Det röda och vita, liksom dessertvinet i kylskåpet, kommer från Italien.

– Jo, det är jag som valt dem, säger Antonio.

Skiftande upplevelser
Under sitt år som hyrkock i Sverige har han fått uppleva de mest skiftande tillställningar: bröllop, svensexor och möhippor, grillfester i trädgården med många gäster.

– Man måste vara en social person för det här jobbet. Och det gillar jag. Man måste känna sig för vilka människor det är. Det är olika alla gånger. I går lagade jag mat åt sex lesbiska kvinnor. För ett tag sedan fixade en av mina kolleger middag åt ett gäng på åtta killar som var gay.

Värden under bordet
Det har hänt att en del druckit lite för mycket.

– Om! Det här är ju Sverige, utbrister han och berättar om svensexan där värden låg under bordet redan innan han börjat fixa med förrätten.

De flesta vill vara med och titta och lära när han lagar mat, medan andra håller sig mer i bakgrunden. Bengt Göran och Birgitta står en bit bakom och ser hur han hyvlar fänkålen som ska bli sallad till den tamarimarinerade färska tonfisken.

– Vi är mycket matintresserade. Det var väl därför jag fick den här presenten, säger Bengt Göran.

Antonio Trabucco tar fram ankbrösten som ska knaperstekas efter att ha marinerats i apelsin. Med sin japanska kniv skivar och hackar en rödlök som tillsammans med lite madeira ska reduceras – som det heter – till sås.

Misslyckad grillning
Det har hänt att kunderna klagat.

– En gång. Och det var inte mitt fel. Till en grillning med många gäster hade jag fått med mig en gasgrill som saknade regulator. I sådana ögonblick vill man bara försvinna. Jag ringde till Statoil som inte hade någon. Jag kollade infravärmarna i trädgården. Där fanns det en regulator som jag plockade ur och satte i grillen. Då fick jag höra att jag var oprofessionell. Kunden klagade också på att allting blev en halv timma försenat på grund av detta. Usch!

Han trivs i Sverige men har förstås upptäckt att svenskar och italienare är olika på många sätt – inte minst när det gäller mat och måltider. Vårt förhållande till tända ljus finner han besynnerligt.

– Ni bor i ett land där det ofta är mörkt, vilket ni klagar över. Vad gör ni då när ni ska äta? Sänker ner ljuset så att det nästan inte går att se maten! Och tänder massor av stearinljus! Tända ljus står för begravning hos oss. Men jag har vant mig och tycker numera att det är trevligt med ljusstakar på matbordet.

Ska försvinna spårlöst
Antonio ligger före i tidsschemat och diskar upp efter sig. När han åker härifrån ska han lämna köket precis så som det var när han kom.

Birgitta Hellström Wickert och Bengt Göran Hellström har dukat ute i vardagsrummet och väntar på förrätten.

När sedan chokladsufflén med hallon i champagnegelé har serverats kommer Antonio Trabucco att bege sig hem till sin finska fästmö som lovat att laga en sen middag till honom.