Ali Hussein får lön i efterhand av sin arbetsgivare. Han blir därmed först att få hjälp av det fackliga centrumet för papperslösa med att få ut ekonomisk ersättning.
 
LO-Tidningen har tidigare berättat om papperslöse Ali Hussein som var anställd på företaget Baltum Trädgårdsservice AB. Företaget är underleverantör åt Stockholms kommun, och han har jobbat utomhus vid skolor i Stockholm.

Efter flera månader av tvist med företaget, där han hävdade att han inte fått ut den lön de kommit överens om, har Ali Hussein och företaget nu nått en förlikning.

Lön i efterhand
Baltum Trädgårdsservice betalar ut lön i efterhand för timmar som Ali Hussein arbetade under förra året. De båda parterna har undertecknat ett avtal där det står att ”Baltum Trädgårdsservice hade utbetalt alla hans löner under hans anställningstid”.

Avtalet säger också att han nu får betalt för 22 timmar övertid från i november förra året, vilket motsvarar nästan 2.500 kr.

– Jag är glad att allt har löst sig och jag har fått alla pengar de var skyldiga mig, säger Ali Hussein.

Yacine Asmani på fackens centrum för papperslösa har företrätt Ali Hussein i förhandlingarna, och han är nöjd med uppgörelsen.

– Allt har gått att lösa med dialog. Vi har inte behövt ta till några andra åtgärder och är mycket nöjda. Arbetsgivaren ville samarbeta och lösa allt vilket vi är mycket tacksamma för, säger han.

Första segern
Detta blir första ärendet som slutar med ekonomisk ersättning sedan fackens centrum för papperslösa öppnade i september förra året. Tanken är att ärenden ska tas emot och slussas vidare till rätt fackförbund. I det här fallet skulle det ha varit Kommunal. Dit hann dock inte ärendet innan det klarades upp.

– Vi har inte fått några ärenden därifrån överhuvudtaget, säger Lotta Lundén, lokalkontorschef på Kommunal i Stockholm.    

Ali Hussein jobbar inte längre på företaget och har även flyttat från Stockholm.

Fotnot: Ali Hussein heter egentligen någonting annat.

Läs också: Artikeln "Svart entreprenad på Stockholms skolor" 2009-01-30


Mathilda Andersson Nwachukwu
Skriv ett e-postbrev till redaktionen