Reaktionen blir häftig hos den ytterst ansvariga när LO-Tidningen avslöjar att illegal arbetskraft sköter underhåll på skolgårdar i Stockholm.

– Fullständigt oacceptabelt, alla lagar och förordningar ska följas, kommenterar Lennart Rydberg (fp), styrelseordförande i det kommunala bolaget Sisab, uppgiften om papperslösa och svartjobb på Stockholms skolor.
Han har ett långt förflutet inom Stockholmspolitiken och innehade en rad borgarrådsposter under 1970- , 80- och 90-talen. I dag är Lennart Rydberg andra vice ordförande i Folkpartiet i Stockholms län.
 
Hur kontrollerar ni underentreprenörerna?

– I det här fallet ligger ansvaret för detaljkontrollen på den entreprenör som anlitat underentreprenören. Men det är vi som har det övergripande ansvaret. Vi har fått uppgifter om att företaget har F-skattsedel och att allt är ok. Sådana här saker är oerhört svårt för oss att hålla koll på. Vi hade ingen kännedom om detta förrän nu.

Krävs det en ökad kontroll från Sisabs sida för att sådana här saker inte ska förekomma?

– Vi har satt jurister på att kolla på just det här fallet, och finns det anledning att ifrågasätta om någon brutit mot avtal så kommer vi att agera. Det beror också på hur omfattande detta är. Därefter beslutar vi om ökad kontroll eller ej.

Hur vanligt är det med långa underleverantörsled?
– Det är väldigt vanligt. Och det gör att det kan vara svårt för oss att veta vad som händer. Vi litar på att den entreprenör som vi skriver avtal med anlitar bra underleverantörer.

Mathilda Andersson Nwachukwu
Skriv ett e-postbrev till redaktionen