Många kommer till klubbstyrelsen för att tala om att de är särskilt kompetenta – och därför borde få behålla jobbet.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/runeolsson0509.jpg  
Rune Olsson  

– Det börjar bli socialt accepterat att skrävla, konstaterar IF Metalls klubbordförande Rune Olsson efter förhandlingarna om uppsägning på Volvo i Arvika.

– Stilen är mer amerikansk nu. Förr hade vi en vi-anda, och jag tycker fortfarande att det behövs lagkänsla för att få jobbet att fungera.

Stötestenar
De stora stötestenarna under förhandlingarna var omplaceringar och undantag från las-turlistan. Resultatet blev 25 undantag och 38 omplaceringar. Volvo ville göra betydligt fler undantag och antalet omplaceringar minskade med 20 under förhandlingarnas gång. För varje undantag minskade antalet uppsagda med två personer.

Företagets argument för att göra undantag handlade om kompetens, och på monteringen ville företaget ha kvar en del utåtriktade personer som ska kunna lära upp nya.

Varslet omfattade 500 personer. Efter förhandlingarna finns det 417 personer på uppsägningslistan och till det kommer drygt 30 som nappade på ett avgångsvederlag på 100 000 kronor.

Spänd stämning
Rune Olsson tycker att det vore mest rättvist att inte göra några undantag alls. Risken finns att de som inte undantas börjar ifrågasätta sitt egenvärde och att misstanken gror att det är ”skrävlarna” som får vara kvar. Och även om klubbstyrelsen och Rune Olsson inte fått någon kritik så oroar han sig för om han gjort tillräckligt.

– Det har varit jobbigt. Arvikaverken kommer aldrig att bli sig likt igen när så många arbetskamrater försvinner.

Nu löper uppsägningstiden fram till sista mars. Få av de uppsagda har lämnat arbetsplatsen. Rune Olsson säger att stämningen är spänd. Det ryktas om nya varsel. Småsaker orsakar bråk. Förra veckan exploderade irritationen till en livlig konflikt på monteringen på grund av oklarheter med arbetsgivarintygen efter anställningens slut.

Men trots allt är klubbordföranden någorlunda nöjd med resultatet. Volvo vill han inte kritisera. Uppgörelsen är gemensam och Rune Olsson står för den.

Volvos personalchef Linda Thomassen har en liknande uppfattning.

– Både vi och de fackliga måste kunna gå rakryggade efter att uppgörelsen är påskriven, säger hon.

FAKTA / Tips till klubbar med varslade
Rune Olssons tips till andra klubbordförande som drabbas av varsel:

  • Samarbeta med klubbstyrelsen och med de andra fackklubbarna.
  • Läs alla råd från IF Metall (eller ditt eget förbund).
  • Se till att kunna lagen om anställningsskydd.
  • Om du är osäker – fråga någon om råd: andra klubbordförande, fackavdelningen eller förbundskontoret.