/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/kristinaochlena0509.jpg
Det är dags att gå hem. Kristina Karlsson och Lena Karlsson (i spegeln) har gjort sitt på Volvo CE i Arvika.
 

Stämningen är i botten. De som slutar är villrådiga inför framtiden. Och bland dem som ska jobba kvar är det heller ingen som är särskilt glad.

– Det känns tomt att lämna arbetskamraterna nere på svetsavdelningen, säger Kristina Karlsson, en av de uppsagda som den senaste veckan slutat på Volvo Arvikaverken.

För två dagar sedan kom beskedet att hon är arbetsbefriad med lön och kan gå hem.

Nu tömmer hon sitt skåp i omklädningsrummet. Hon bläddrar i en pärm, och undrar vad hon ska göra av den.

Helst av allt vill Kristina Karlsson arbeta kvar, men nu när arbetet organiserats om och så många är illa till mods kan det nästan vara skönt att sluta. Och det känns ändå bra att hon kan söka nytt arbete och får gå en kortare utbildning.

Vaga funderingar
Tvillingsystrarna Lena och Nina Karlsson kommer med varsin svart plastsäck. De ska också tömma sina skåp. Nina packar ner en ny och oanvänd svetshjälm i en låda. Alla tre går dröjande igenom det som finns i skåpen, samtidigt som de pratar om sina barn.

– Ja, nu ska man väl söka jobb – jobb som inte finns, säger Lena.

Hennes syster har tidigare arbetat i Norge och har börjat leta jobb i där igen. Det finns visst arbete på Gardemoens flygplats och svetsjobb lär det också finnas. Ja, hon kan tänka sig att arbeta på bensinmack också.

Kristina Karlsson funderar vagt på att starta eget, kanske gå en kurs i företagsekonomi. Och kanske hon börjar odla jorden på gården som familjen just flyttat till. Djur ska hon ha. Hon tänker sig att hon klafsar runt bland komockorna i avklippta stövlar och lockar på hönsen.

– Bli lite självförsörjande. Om det blir bistrare tider kan vi i alla fall hanka oss fram.

Dålig orderingång
Kvar på svetsavdelningen blir Roger Westberg. Men för honom och hans arbetskamrater finns inte så mycket jobb. Orderingången för Volvo Construction Equipment är fortfarande dålig. Några av dem ska dock utveckla arbetsmetoderna.

Han har arbetat på Arvikaverken i 45 år och han hade gärna gått i pension så att en yngre person kunnat få behålla sin anställning.

– Kroppen är sliten och jag har varit här så länge så det hade varit helt i sin ordning att gå i pension – om jag hade fått en bra överenskommelse.

Med eftertryck säger Roger Westberg att det känns att många av hans arbetskamrater försvinner. Stämningen är dålig och det finns oro för företagets framtid.

Omplaceringar
Många av dem som sägs upp arbetar på monteringen. För att lösa bristen på folk som bygger lastmaskinerna omplaceras därför anställda från andra avdelningar.

Jonas Olsson är uppsagd och lär i stället Leif Hedell att montera turbon, huven och AC på bilarna.

– Det är klart att det är konstig situation. När jag har lärt upp andra så får jag sluta, säger Jonas Olsson och får medhåll av sin elev:

– Det känns inte bra. Jonas får sluta när han lärt mig jobbet, säger Leif Hedell som mot sin vilja flyttats från svetsavdelningen.

Jonas Olsson är dock på gott humör. Visserligen förlorar han jobbet om två månader, men han har fått ett nytt arbete. Han är utbildad målare och ska börja på ett måleriföretag, men om han fått välja skulle han ha stannat på Volvo.

Läs också: Artikeln "Klubbordföranden: Det börjar bli socialt accepterat att skrävla" 2009-01-29

Läs också: Artikeln "Pappa köpte klappar medan han hade jobb" 2008-12-20
http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=21483

Läs också: Artikeln "Skillnader i stöd för uppsagda" 2008-12-19
http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=21470

Läs också: Artikeln "Industriskola väg tillbaka i Arvika" 2008-12-19
http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=21456

Läs också: Artikeln "Krisen slår mot Arvika kommun" 2008-12-11"
http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=21318

Läs också: Artikeln "Volvoarbetare stöttar varandra" 2008-12-09
http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=21284

Läs också: Artikeln "På några månader slog krisen till" 2008-11-28
http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=21170

Läs också: Artikeln "Livet förändras i krisens spår" 2008-11-21
http://www.lotidningen.se/?id_site=8&id_item=20982