/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt 2009/opinion_0409.gif

Bara en av fem i LO-opinion svarar att han eller hon har fått totalt en tusenlapp i sänkt inkomstskatt under de senaste tre åren.
En av tre svarar nej på den frågan. Knappt hälften vet inte.

Anette Grundsten, undersköterska och läkarsekreterare på Södersjukhuset i Stockholm och aktiv i Kommunal, har fått skatten sänkt med en tusenlapp eller ”något ditåt i alla fall.”

– Jag har däremot drabbats av ett mer slitsamt och hårdare jobb, eftersom stora neddragningar inom sjukvården är en orsak till den sänkta skatten. Det bidrar till att man lättare blir sjuk, vilket också märks i plånboken. Om det fortsätter så här har man inte mycket glädje av den extra tusenlappen. Nej, hellre mer i skatt och bättre samhällsservice så att vi kan ta hand om våra gamla och sjuka och slipper slita ihjäl oss, resonerar hon.

Bara 33 procent tycker att de har fått mer att leva på sedan valet 2006. Få anser att det beror på sänkta skatter. Bra avtal är den vanligaste förklaringen. Och några har barn som har flyttat hemifrån.

Yvonne Dahlberg, undersköterska i hemtjänsten i Örnsköldsvik och aktiv i Kommunal, hör till dem som har fått det bättre. Men det beror inte på politikerna.

– Jag skaffade mig en sambo. Det märks i plånboken, konstaterar hon.