Allt medan varslen inom bil- och fordonsindustrin fortsätter har fackets tystnad talat sitt tydliga språk. IF Metalls brist på kamp har lett till att arbetarna själva fått agera. 15 november demonstrerade 100 arbetare för ett förstatligande av Volvo och Saab. Demonstrationen stannade symboliskt utanför IF Metalls kontor på Järntorget i Göteborg för att sätta press på facket att agera. Sedan dess har ett upprop cirkulerat på fabrikerna, främst hos Volvos underleverantörer IAC och Lear Corparation.

Förra veckan överlämnades uppropet till IF Metall, som 90 arbetare på IAC undertecknat. Facket har fler uppvaktningar att vänta från andra fabriker. Uppropet lyder enligt följande:

Vi arbetare inom bil- och fordonsindustrin uppmanar våra fackföreningar att omedelbart bryta tystnaden och ta strid mot den skoningslösa slakten på våra jobb och det dödliga hot detta innebär mot industrin och hela samhället.

Vi kräver att vårt fack nu ska gå man ur huse till massiva protester som visar att vi inte längre tänker sitta passiva och vänta på förhandlingar om turordningslistor och jobbsökarkurser.

Vår arbetskraft behövs mer än någonsin för att genomföra en snabb klimatomställning av världens bilar och transportsystem. Men vi har inte längre något förtroende för att Ford, GM och bilindustrins ägare nu på konkursens rand ska klara vad de redan misslyckats med. De har ända till nu tjänat mångmiljardbelopp på de vinster vi har arbetat ihop till dem – pengar som antingen delats ut till giriga  spekulanter eller gått rätt ner i biljättarnas svarta hål.

Att så fort krisen slår till varsla tusentals om avsked är ännu ett hånfullt exempel på den kvartalskapitalism som tar noll ansvar för vare sig de anställda eller samhället.

Vi kräver:

•Att staten omedelbart trappar upp forskning, utveckling och klimatomställning av produktionen.

•Att vi garanteras ett rådrum på minst ett par år, där ingen tvingas sluta och vi tills vidare kan dela jobben med kortare arbetstid och utbildningar på betald arbetstid.

•Att de som frivilligt vill sluta ska erbjudas generösa avtalspensioner eller avgångsvederlag.

•Att staten annars omedelbart tar över ägandet under demokratisk kontroll av de anställda.

•Att facken mobiliserar till massprotester.
Kaan Özsan