Moderaterna är det parti som ännu en gång visat sig alltid jaga samhällets svagaste människor. Vi har redan sett hur deras förslag skapar orättvisor mot äldre, sjuka, arbetslösa och studenter, och nu tycker moderaternas partisekreterare Per Schlingmann att det är dags att straffa och diskriminera de nyanlända invandrarna.

Så här står det i moderaternas nya förslag: ”De som invandrar till Sverige ska skriva på ett kontrakt om att de måste känna till svenska lagar, regler och värderingar”. Om kontraktet inte följs kan det bli konsekvenser i form av att deras bidrag ses över. Sådan här tydlig främlingsfientlig retorik brukar Sverigedemokraterna stå för, men nu är det moderaterna som bekänner färg.

Det här är en allvarlig och tydlig diskriminering mot invandrare och speciellt mot nyanlända. Folk flyr från krig, tortyr, orättvisor, förföljelse och förtryck och söker sig till fred, frihet, rättvisa i förhoppning om en framtid där de slipper att bli trakasserade och diskriminerade.

Steg mot delning
Förslaget är ett tydlig steg mot något som kommer att dela det svenska folket i två delar, och som snabbt kan skapa djupa problem i samhället. Om förslaget går igenom kan det leda till att individer förlorar självförtroende och att relationen mellan individen och samhället upplöses.Människor kan tidigt komma att hamna i utanförskap och i sin desperation kanske de försöker försörja sig på olagliga sätt för att överleva.

Moderaternas förslag främjar ett ökat utanförskap och skapar en tydlig diskriminering mot invandrare inom välfärden. Dessutom väcks frågan vad som är svenska värderingar. Vem har rätten att avgöra det? Är det att äta sill på julafton? Att ha ett apoteksmonopol eller kanske höga ersättningar vid sjukskrivning?

Brutit kontrakt
Om det är det två sista så borde Schlingmann snarast förbjudas att få ersättning när han blir sjuk, för då har han och hans parti redan brutit det egna kontraktet.

SSU, socialdemokraternas och LO:s ungdomsförbund, kritiserar hårt moderaternas osakliga förslag och unkna retorik som enbart handlar om att skapa större utanförskap och orättvisor. Vi vill i stället ha ett samhälle som bygger på en stolthet över att folk väljer att flytta till Sverige framför andra länder – ett välfärdsamhälle där människor känner trygghet och framtidstro.

Emma Lindqvist

Ordförande, SSU Stockholm

Abdikani Jama

SSU Kista