Uppsagda behandlas olika. Volvo i Arvika är med och startar omfattande utbildningar för dem som ska sluta. Medan Volvo i Umeå inte har något alls att erbjuda dem som sägs upp.

– För oss är det viktigt att behålla kompetens och den dag det vänder hoppas vi att personalen både vill och kan återvända till oss, säger Linda Thomassen, personalchef på fabriken i Arvika, som tillverkar lastmaskiner.

Även på Volvos lastbilstillverkning i Umeå vill företaget att de uppsagda ska kunna komma tillbaka. Men informationschef Thor Persson säger att den bistra verkligheten är att Volvo inte har råd att lägga pengar på utbildning till uppsagda – utan måste tänka på företagets långsiktiga överlevnad.

"Försöker ställa upp"
Ungefär lika många sägs upp från de två fabrikerna: runt 450 i Arvika och cirka 550 i Umeå. I Arvika betyder det nästan en halvering av personalen, medan ungefär en fjärdedel får gå i Umeå.

– Vi kan inte kritisera företaget i den här situationen. Volvo försöker ställa upp så gott företaget kan, säger Rune Olsson, ordförande för IF Metall på Volvo Construction Equipment i Arvika.

Missmodet sprider sig
Tongångarna är helt annorlunda på Volvo Lastvagnar i Umeå. IF Metallklubben har förespråkat utbildningar, ordentliga avgångsvederlag och äldreavgångar – helt utan framgång.

– Bland de uppsagda sprider sig missmodet. Företaget ser personalen som en rörlig kostnad och har nu satsat på att bli av med så många som möjligt. Volvos syn på de anställda har förändrats kraftigt de senaste tio åren, säger vice ordförande Jan-Olov Carlsson.

Lediga med lön
Men på andra företag leder krisen leder över huvudtaget inte till uppsägningar. Hos lastbilstillverkaren Scania kommer de anställda att vara lediga med lön i en månad och därefter sänks takten. Presschef Hans-Åke Danielsson säger att företaget undersöker möjligheterna att utbilda de anställda när de blir sysslolösa. Förhoppningen är att slippa säga upp folk.

Inte heller Saab Automobile i Trollhättan säger upp fast anställda. Koncernfacket i Europa har ett avtal med ägaren som förbjuder uppsägning. För att ge alla anställda jobb håller Saab nu på att ta hem arbeten från underleverantörer.

Läs också: Artikeln Industriskola på väg tillbaka till Arvika 2008-12-19