Sökandet efter en generaldirektör till den nya pensionsmyndigheten har pågått sedan i somras. Och rekryteringen skulle redan ha varit klar.

Nu vågar i alla fall Bettina Kashefi, som ansvarar för rekryteringen, lova att ett namn kan presenteras kort in på det nya året. Till nyhetsbrevet Pensionsnyheterna säger hon att departementet har en bra lista på lämpliga kandidater, bland dem några ”verkligt guldkantade namn”.

När jobbet annonserades ut efter sommaren kom det tio ansökningar. Men departementet har inte nöjt sig med dem, utan anlitat rekryteringsfirman Michaël Berglund Executive Search för att få fram fler kandidater.

– De som är intresserade får lämna in en formell jobbansökan, som vi tar emot trots att ansökningstiden har gått ut, säger Birgitta Karlsson. Möten och kontakter pågår för fullt.

Pensionsexpert?
Bland de tio som ansökt öppet märks bland andra Annika Sundén, verksamhetsområdeschef vid Försäkringskassan med ansvar för att utvärdera och analysera pensionssystemet, och Kenneth Lantz, affärsutvecklare vid Länsförsäkringar men mer känd som tidigare riksdagsledamot för kristdemokraterna.

Men Michel Nyman, pensionsexpert och redaktör för Pensionsnyheterna, tror inte att socialdepartementet är ute efter en pensionsexpert.

– Sådana finns bland tjänstemännen, så det behövs inte. Jag tror de vill ha någon som kan popularisera myndigheten.

Låg tilltro
Det kan behövas, då flera undersökningar visat att tilltron till det nya pensionssystemet är låg. Något av detta speglas i den kortaste och kärnfullaste av de tio ansökningarna, inlämnad av Ronney Hedvall:

”Härmed söker jag jobbet som Generaldirektör för det verk som skall granska Försäkringskassan. Jag har under åren lärt mig allt om hur denna institution fungerar, okunnighet och falskhet har varit deras ledstjärna. Jag nöjer mig med ett kontor och telefon. Övrig personal behövs inte.”

Regeringen beslutade i våras att administrationen av våra pensioner, som i dag är delad mellan Försäkringskassan och Premiepensionsmyndigheten, ska samlas i en ny myndighet som ska startas den 1 januari 2010. Landshövding Bo Könberg har just nu uppdraget att utreda hur Pensionsmyndigheten ska se ut.