Regeringen har utsett varselsamordnare i ytterligare fem län. Nu finns det samordningspersoner som ska möta den stigande arbetslösheten i 14 av landets 21 län.

Regeringens tanke är att varselsamordnarna ska se till att det blir en kraftsamling för att stötta individer och företag i sitt län.
För Stockholms län har landshövding Per Unckel fått uppdraget att samordna insatserna. Redan idag träffar han cheferna för arbetsförmedlingarna i länet och han har möte på gång med facken.

– Mitt uppdrag är delvis givet av regeringen och det handlar bland annat om att få olika aktörer att dra åt samma håll, säger Per Unckel.

Gemensamma bekymmer
Han säger att Stockholm hittills klarat sig hyggligt och att det finns lite bättre möjligheter att få nytt jobb i Stockholm än på många andra ställen. Men samtidigt är en del bekymmer gemensamma i hela landet. Det rör bland annat bankväsendet. Om det inte fungera så hjälper inga insatser, säger Per Unckel.

Regeringen har tidigare skapat en egen samordningsgrupp med statssekreterarna från arbetsmarknads-, social-, finans-, utbildnings- och näringsdepartementet för att underlätta varselsamordnarnas kontakt med regeringen..

Förutom Per Unckel har regeringen idag utsett landshövding Britt Bohlin till varselsamordnare för Jämtlands län, landshövding Mats Svegfors för Västmanlands län och landshövding Björn Eriksson och ordförande i regionstyrelsen vid samverkansorganet Östsam Jan-Owe Larsson för Östergötland. För Gävleborgs län har också landshövding Barbro Holmberg och ordförande vid samverkansorganet region Gävleborg Per-Olof Svensson utsetts.

Fler varsel
Nu finns varselsamordnare i 14 av landets 21 län. De län som saknar en sådan person är Dalarna, Gotland, Halland, Kalmar, Jönköping, Skåne och Västernorrland.

Under hösten har varslen stigit dramatiskt. I augusti varslades drygt 4.000 personer om uppsägning. I oktober hade antalet femdubblats och var nästan 20.000.