/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/opinion_3908.gif

En överväldigande majoritet i LO-opinion tycker inte att regeringen gör tillräckligt för att bekämpa arbetslösheten.

– Regeringen har egentligen inte gjort något alls. Man ska vara ärlig och säga att sossarna inte heller gjort tillräckligt vid svackor i ekonomin, men det går ändå inte att jämföra. Alliansen får jumbopriset, tycker Kent Eriksson, Örnsköldsvik, processoperatör på Akzo Nobel och aktiv i IF Metall, bland annat som klubbordförande.

96 procent tror på ökad arbetslöshet

77 procent tror att många fler är arbetslösa om ett år. Ytterligare 19 procent tror att något fler är arbetslösa om ett år. Summa 96 procent tror att arbetslösheten ökar.

– De som blir arbetslösa har knappt råd att leva. Det kallas incitament till att arbeta, men hjälper inte ett dugg när hela Sverige rasar ihop och det inte finns några jobb, konstaterar Hans Hahn, Göteborg, som jobbar med habilitering på Kofferdalens kortidsboende och är aktiv i Kommunal, bland annat som arbetsplatsombud.

– När arbetslösheten minskar innebär det att ännu fler inte vågar bilda familj. Jag hoppas att regeringen gör något föräldraförsäkringen och det lägsta beloppet som betalas ut, resonerar Theres Andersson, Hallsberg, lagerarbetare på Ahlsell och aktiv i Handels.

–  Jag har en son och en dotter som har blivit arbetslösa. Sonen är inne på sin tredje månad. Han har sökt 45 jobb men får inget jobb. Han vill ha hjälp med utbildning – men det finns inga resurser till det, berättar Anneli Mattsson, Frändefors, habiliteringsassistent på ett gruppboende i Vänersborg och aktiv i Kommunal.

Det här är bara början

Många varnar för att det här bara är början och en del misstänker att löntagarna får betala både med arbetslöshet och sämre villkor.

– Ett önskeläge för arbetsgivarna: Hög arbetslöshet, billig arbetskraftsinvandring och försvagade fack, tycker Göran Wattenberg, Kungälv, fastighetsskötare och aktiv i Fastighets.