När Jämo startade sin miljongranskning följde fyra av fem arbetsgivare inte lagen. När den nu avslutas har över 5.000 anställda fått sina löner höjda. Majoriteten är kvinnor.

Jämställdhetsombudsmannen har i två etapper kartlagt 568 arbetsgivare inom spridda branscher, både inom den statliga och privata sektorn.

Men trots att den nuvarande lagen – som förbjuder osakliga löneskillnader – började gälla 2001 var det fyra av fem arbetsgivare som inte följde den när Jämo startade sin lönekartläggning hösten 2006. 

Jämo, Anne-Marie Bergström, säger i ett uttalande att det inte är acceptabelt att så få följde lagen, trots att den varit i bruk under så pass lång tid.

Märit Borgström, chef för myndighetens rådgivnings-, utvecklings- och tillsynsenhet, är av samma åsikt.

– Man kan inte tycka att lagen är tillräckligt viktig om man inte efterlever den. Varken fack eller arbetsgivare bryr sig tillräckligt, säger hon.

Över tusenlappen
Kartläggningen har dock bland annat lett till att 44 procent av arbetsgivarna hittade osakliga löneskillnader, som lett till att tusenstals löntagare nu fått mer i sina lönekuvert. I snitt blev det 1.120 kronor mer per person och månad.

– De justeringar som gjorts rör till 90 procent kvinnor, säger Märit Borgström.

Under kartläggningens första etapp fick Jämo utstå stark kritik från både arbetsgivarna och deras organisationer, som tyckte att den tog för mycket resurser i anspråk.

– Sedan har det i utvärderingar visat sig att arbetsgivarna numera är mer positiva till att kunna genomföra lönekartläggning, säger Märit Borgström. 

Kraven sänks
Jämo läggs ner vid årsskiftet. Och från och med den 1 januari 2009 behöver lönekartläggningen bara genomföras vart tredje år, i stället för varje.  Vidare blir det bara företag med minst 25 anställda som måste ha jämställdhetsplan och handlingsplaner för jämställda löner.

Märit Borgström tror att förändringarna på sikt leder till försämringar för jämställdheten på löneområdet.

– Men flera arbetsgivare säger att de tänker fortsätta att göra lönekartläggningen varje år i alla fall. De tycker att de hittat en bra struktur för att hålla koll på lönerna, säger hon.