KRÖNIKA Stasi och det östtyska militärspionaget i Stockholm under 1980-talet hade en viss motvillig respekt för den övervakning av svenska medborgare som bedrevs av SÄPO, SSI och FRA.

Stasi beundrade vår teknik, skrev 1989 att digitaliseringen av det svenska telefonnätet innebär oerhörda möjligheter för telefonavlyssningen.

”På grund av införandet av mobil teknik och användandet av fler medborgares medverkan har det blivit svårare att upptäcka en observation.”

Så var inte alltid fallet i DDR. En bekant till mig ringde en gång från ett hotell i centrala Östberlin. När han lyfte luren hörde han ett raspande ljud och sen sin egen röst från ett tidigare telefonsamtal.

"Lagar förbigås"
Efter Palmemordet skriver den östtyske militärattachén i Stockholm en kvartalsrapport om ”det fientliga läget” i operationsområdet Sverige. Den militära spionorganisationen SSI samarbetar nära med Säpo, ”i synnerhet mot progressiva krafter. Gällande lagar förbigås eller kringgås.”

”Erhållen personinformation som inte är användbar för SSI vidarebefordras till SÄPO. (Videoband).”

Det konstateras att SSI samarbetar med FRA, ”det militära örat”, som ska effektiviseras och få nya arbetsuppgifter under generalmajor Wallroth.

Heltäckande
Apropå ett sociologiskt forskningsprojekt påpekas att ”Det kan fastställas att Sverige har kapacitet för en heltäckande övervakning av hela samhällslivet.”

FRA-lagen framstår som en bekräftelse på något som pågått så länge vi haft datakablar. Men även de 1.800 som arbetar med övervakning på FRA riskerar att drunkna i meningslösheter precis som Stasi gjorde.

Vi vet hur det gick.

Björn Cederberg
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören