Låg pension väntar kvinnor som är hemma med barn eller jobbar deltid, enligt ekonomen Göran Normann. Men enligt Försäkringskassans expert Danne Mikula är det samhällsstrukturens fel och inte pensionssystemets.

Göran Normann har för Länsförsäkringars räkning kartlagt mäns och kvinnors pension i fyra olika yrkesgrupper.

Resultatet visar att kvinnor bara får mellan 80 och 90 procent av männens pensioner. De kvinnor som är hemma extra mycket, eller jobbar korta deltider, kan halka ned till bara drygt 70 procent av männens pensioner.

– Kvinnor med hög frånvaro får betydligt lägre pensioner, säger Göran Normann.

Låg lön = låg pension
Att kvinnor har en lägre pension än männen är främst ett resultat av löneskillnader mellan män och kvinnor. Kvinnor tjänar i snitt omkring 82 procent av männens löner, något som ganska väl även motsvarar skillnaden i pension.

Men att arbeta deltid är väldigt dyrt för den enskilda kvinnan när det kommer till pension, enligt Göran Normann.

Speglar samhället
Danne Mikula på Försäkringskassan anser dock inte att det är något som pensionssystemet kan belastas för.

– Det är inte överraskande eftersom det speglar samhället. Kvinnor tjänar mindre och de är borta mer, säger han.

Han vill inte heller göra några specialsatsningar för att utjämna kvinnors pensioner.

– Att bygga system för att kompensera för att vara kvinna tror jag inte på. Det är ingen sjukdom att vara kvinna. I stället måste vi gå längre för att ändra på strukturerna i samhället. Till exempel kanske det inte räcker med en extra pappamånad.