När det kom fram att kvinnans bror satt i fängelse så fick hon sparken från Malmöhäktet. Nu vill kvinnan ha 310.000 kronor i skadestånd av Kriminalvården.

Kvinnan studerar sedan några år tillbaka vid Socialhögskolan i Malmö och hade planerat att efter avslutande studier söka arbete inom kriminalvården, skriver Skånska Dagbladet.

Under studietiden åkte dock kvinnans broder fast för bland annat ett rån i Helsingborg. Brodern dömdes till ett års fängelse och frigavs villkorligt i slutet av november 2007. Han satt häktad en tid i Malmö, men avtjänade sitt fängelsestraff vid anstalterna i Luleå och Karlskrona.

För att kombinera sina teoretiska studier med praktisk erfarenhet sökte kvinnan anställning vid Kriminalvården i Malmö. Och den 30 januari förra året fick hon jobb som kriminalvårdare vid Tygelsjöanstalten, strax söder om Malmö. Hon berättade för ledningen att hennes bror satt i fängelse. Där var det okej.

Undanhållit info
I början av hösten 2007 blev kvinnan intresserad av att arbeta på häktet i Malmö. Hon sökte jobb där och fick anställning. Men i december blev kvinnan uppkallad till säkerhetschefen på häktet och fick besked om att hon inte kunde fortsätta arbeta där.

Skälet var att hon hade undanhållit information, att hon inte berättat om broderns brottslighet. Vilket enligt säkerhetschefen var en säkerhetsrisk. Vidare sade säkerhetschefen att hon inte hade förmågan ”att hålla distans” till de intagna. Och att detta var allmänt känt inom kriminalvården, skriver Skånska Dagbladet.

Kräver skadestånd
Kvinnan blev förvånad och påtalade att hon berättat om brodern för kriminalvården.

Dessutom ansåg hon att påståendet om att hon inte kunde hålla distans var taget ur luften.

Nu stämmer kvinnan Kriminalvården region syd på skadestånd. Totalt vill hon ha 310.000 kronor i ett fast belopp samt 18.000 kronor i månaden från den 6 december 2007 till tiden för huvudförhandling.