Miljontals jobb skulle gå förlorade om utvecklingsländerna gick med på förslagen i de nu kollapsade frihandelsförhandlingarna, anser facken i flera utvecklingsländer.

Världshandelsorganisationen WTO har misslyckats att få ihop ett avtal som både den rika och fattiga delen av världen kunnat acceptera. Sveriges handelsminister Eva Björling beklagar sammanbrottet liksom EU:s handelskommissionär Peter Mandelson..

Målet med de intensiva förhandlingarna i Genéve under nio dagar i den så kallade Doharundan var en liberalisering av handel med jordbruks- och industrivaror. Sänkta tullar och mer av frihandel skulle främst gynna utvecklingsländerna, anser Ewa Björling.

Fattiga länder förlorarna
Många ideella organisationer och internationella fack anser emellertid inte att sammanbrottet är ”något att gråta över”. Fattiga länder skulle bli förlorarna med nytt avtal, anser de.

För en grupp utvecklingsländer, kallad G33, var det viktigt i förhandlingarna att få tillgång till mekanismer som skulle skydda de mest utsatta lantbrukarna. Förslaget innebar att de skulle få tillåtelse att höja tullavgifterna tillfälligt vid kraftigt ökad import för att skydda sina egna jordbruk.

Motsättningarna mellan USA och Kina samt Indien har varit stora.  Kina anklagade rika länder för att skydda sitt jordbruk samtidigt som de krävde att utvecklingsländerna skulle sänka sina tullavgifter på industrivaror och liberalisera sina finansmarknader.

Industrijobben hotade
Den fackliga internationalen ITUC anser att det främst är kravet på att utvecklingsländerna skulle sänka tullavgifterna på industriprodukter som skulle skapa arbetslöshet.

Fackliga representanter från Brasilien, Sydafrika, Venezuela, Egypten, Indien, Namibia och många fler var i Genève för att lobba mot att deras regeringar gick med på att sänka tullavgifterna på industrivaror. ”När Brasilien gjorde motsvarande tullsänkning försvann 1,3 miljoner jobb”, varnade Felipe Saboya från det fackliga institutet Observatorio Social i Brasilien.

Framtiden för handelsförhandlingarna inom Doharundan är nu oviss.