Långvarig stress är orsaken till att mannen tog livet av sig, anser dödsboet. Men resonemanget får inget stöd.

Den 50-årige mannen arbetade för mycket, var missnöjd med tiderna och arbetsuppgifterna. Det drev honom in i en utmattningsdepression. Det var därför han tog livet av sig för ett par år sedan, hävdar dödsboet och kräver livränta och begravningshjälp av försäkringskassan.

Ville inte klaga
Men både försäkringskassan och  länsrätten säger nej, skriver Sydsvenska Dagbladet.

I sitt yrkande skriver dödsboet att mannen under långa perioder fick jobba över, hade en projektledarroll som han inte klarade av, var hemifrån mycket och att han trots detta inte ville klaga eller skriva upp all övertid.

”Han har alltid känt stress inför de månatliga projektredovisningarna och har fått en utmattningsdepression till följd av långvarig stress i arbetet”, hävdar dödsboet.

Inget stöd
Enligt flera utredningar som arbetsgivaren har gjort kan inte arbetsbelastningen ha varit sådan att den orsakat den depression som ledde till självmordet. Inte heller har man hittat stöd för ett sådant resonemang hos kollegor till mannen.

Det finns alltså inga medicinska skäl att tro att det var arbetet som ledde fram till självmordet, svarar länsrätten och ger Försäkringskassan rätt.

Länsrätten skriver också i sitt beslut att det inte finns någonting i utredningen som tyder på att mannens arbete har varit särskilt belastande och påfrestande för honom.