/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2008/vaga_kristanstad_2008.jpg
Sjuksköterskan Kristina Andersson (till vänster) hittade sitt drömjobb – tack vare Vågaprogrammet. Undersköterskan Karin Olsson prövade på att arbeta på hjärtintensivens vårdavdelning. Nu har hon ansökt om att få byta jobb igen – denna gång vill hon pröva på att arbeta på kirurgen. Foto: Anna Wahlström.

Vårdpersonalen i Kristanstad och Hässleholm har chansen att byta jobb med varandra. För vissa innebär det att yrkesdrömmarna kan förverkligas.

Kristina Andersson har arbetat på flera olika avdelningar inom sjukvården. Men det var inte förrän hon via Vågaprogrammet kom till KVH (kvalificerad vård i hemmet) på Kristianstad centralsjukhus som hon kände sig riktigt hemma.

Där kunde hon kombinera sina erfarenheter från den kommunala hemsjukvården med sina tidigare erfarenheter från akutsjukvården. KVH har bland annat en vårdavdelning där man tar hand om patienter i livets slutskede och annan tjänst där man erbjuder kvalificerad hemsjukvård.

– Det är lite likt akuten här. Vi jobbar i samarbete med andra yrkesgrupper, som läkare. Mixen gör att det verkligen känns bra att gå till jobbet, säger hon.

Byter arbete
Kristina Andersson hörde första gången talas om Vågaprogrammet när hon pratade med sin dåvarande chef om chanserna till att få tjänstledigt.
 
Våga är ett samarbete mellan vårdinrättningar i Kristianstad och Hässleholm som går ut på att låta personal från olika avdelningar byta jobb med varandra.

Kristina Andersson var en av de första som sökte programmet när det startades hösten 2005.  Hon beviljades en plats och fick, förutom sina 4,5 månader på KVH, även jobba på öron-nästa-halsavdelningen på centralsjukhuset i Kristianstad under en lika lång period.  

– Min tanke med att delta i Våga var att jag ville bli bättre i min yrkesroll, säger hon.

"Bästa jobb jag haft"
När ”prövoperioden” var över återvände Kristina Andersson till sin gamla arbetsplats inom hemsjukvården i Åhus i Kristianstad kommun. Men när en tjänst blev ledig på KVH i Kristianstad sökte hon den – och fick den.

– Det här är det bästa jobb jag någonsin haft. Det är en väldigt skön känsla att känna att ”här kan jag tänka mig att stanna länge”.
Kollegan och undersköterskan Karin Olsson nickar instämmande.

Förra hösten öppnades programmet även för undersköterskor. Då tog hon chansen. Under 4,5 månader lämnade hon KVH för hjärtintensivens vårdavdelning på lasarettet i Kristianstad.

– Jag ville se hur det funkar på en vårdavdelning där. Där var det mer rutiner och var och en hade sin egen speciella arbetsuppgift.

Vill till kirurgen
Månaderna på hjärtintensiven har givit mersmak.

– Jag skulle gärna vilja lära mig mer. Jag tycker att det är spännande att se andra verksamheter, säger Karin Olsson, som bestämt sig för att söka programmet igen i höst.

Den här gången vill hon till kirurgen på Centralsjukhuset i Kristianstad.

I fjol sökte 50 personer till Våga-programmet, som även är öppet för arbetsterapeuter och sjukgymnaster. Till hösten har teamchefen Christina Wendel på KVH i Hässleholm, som är en av dem som leder programmet, fått in 30 ansökningar.

– Troligtvis blir det i alla fall åtta personer som har möjlighet att byta.  De är klara än så länge. Vi hade önskat att vi hade kunnat få till ännu fler byten, säger Christina Wendel.

FAKTA: Jobbyte
Våga är ett samarbete mellan Centralsjukhuset i Kristianstad, omsorgsförvaltningen i Kristianstad och KVH i Kristianstad och Hässleholm. Personal från olika avdelningar får byta jobb med varandra under 4,5 månader, men behåller sina egentliga anställningar. Varje period inleds med två veckors bredvidgång. Deltagarna träffas regelbundet och diskuterar sina erfarenheter från de ”nya arbetsplatserna”.
Faktakälla: Vågaprogrammet.

Läs också: mer om våga projektet