I Uppdrag granskning för ett par veckor sedan behandlades bland annat slavarbetet, kollektivavtalen och invandringen.
Det var en erbarmlig debatt. Som vanligt vågar man inte säga som sanningen är eller vad man egentligen menar. Andra åter för en flumdebatt som gör att man tror sig förpassad till lågstadiet.

Deltagare i denna debatt var arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m), Sven-Erik Östberg (s), Erland Olauson, LO:s förhandlingschef, liberla ungdomsförbundets ordförande Frida Johansson-Metso och salladsbarägaren i Göteborg som inte ville teckna kollektivavtal.

En världsfrånvänd låtsashumanism
Felet med dessa debatter är att ingen vill visa korten. När ska vi i det här landet se realistiskt på invandringen? Ska vi hålla på med en världsfrånvänd låtsashumanism som Frida Johansson-Metso? Enligt henne ska det vara fritt fram för alla jordens folk att invandra till Sverige om de så önskar! Jag fasar för framtiden om det är denna typ av politiker som ska befolka riksdagen. Tyvärr är hon inte ensam.

De övriga var alla för invandring men ville inte svara på hur mycket Sverige orkar med. Ska det vara fullständigt omöjligt att föra en saklig debatt om en reglerad invandring utan att bli kallad invandrarfientlig eller rasist? Det verkar inte vara möjligt i dag.
Självklart ska vi ha kollektivavtal som följs upp så att alla i det här landet får samma lön för samma arbete. Då får vi också en invandring som rimmar med behoven.

Sen till slavarbetarna. Nyligen har myndigheterna presenterat ett projekt för att bekämpa den grövre och organiserade brottsligheten. Det går i stort sett ut på att myndigheter som Polisen, Skattemyndigheten, Försäkringskassan, sociala myndigheter med flera ska samarbeta. Projektet har redan visat framgångsrikt resultat.

Tar redan emot fler än andra
På liknande sätt kan man gå tillväga när det gäller slavarbetarna och svart arbetskraft. Men låt oss en gång för alla tydligt markera att Sverige inte kan ta emot alla som vill komma hit. Redan i dag tar vi emot fler än hela den övriga unionen.

Alla debatter blir oklara och flummiga om man inte vågar säga sanningen eller vad man själv står för. Med tydliga ställningstaganden även om de av vissa (som vill missuppfatta) uppfattas som främlingsfientliga får vi en klarläggande och framåtsyftande debatt. Flumdebatt i en mängd viktiga frågor är ovärdig en demokrati. Demokratins grundbult är ju att alla ska våga redovisa sin åsikt för att sedan få den bemött av andra med annan mening.

I dag är det fegheten som råder.

Olle Ljungbeck
Gävle