Gruvarbetarna i Kiruna är inte mer oroliga än vanligt efter den senaste tidens olyckor och larm.

Förra veckan stängdes delar av Kirunagruvan av efter misstänkt säkerhetsfusk. LKAB hade fått uppgifter om allvarliga brister i arbetet med att förstärka berget.

– Men det där var falska rykten. Vi har tillsammans med LKAB undersökt ryktet. Men det stämmer inte att det skulle finnas något fusk, säger Harry Rantakyrö, ordförande för Gruvtolvan.

Flera incidenter
LKAB har varit flitiga i mediebevakningen under februari månad. Dels omkom en 21-åring i en olycka i Kirunagruvan. Dels bröt en brand ut i LKAB:s anrikningsverk i Malmberget förra veckan, och dessutom kom rapporterna om säkerhetsfusk i Kirunagruvan i fredags förra veckan.

Och bara några dagar efter dödsolyckan inträffade ett nytt skalv och ett nytt ras, cirka en kilometer från platsen där mannen omkom.

– För folk som jobbar i gruvan så vet vi om att det finns risker. Så jag skulle inte vilja påstå att man är oroligare nu än tidigare. Nu har också LKAB förstått att det är viktigt med säkerhetsarbetet. Vi har samma åsikt där numera och det är bra. Det är bara synd att det skulle ta sån tid innan de reagerade.

Så vad händer nu?

– Vi kommer att jobba för att öka säkerheten ytterligare. Det är vi överens om. Vi kommer exempelvis ta in ny bergsförstärkning. Men det går aldrig att skydda sig mot alla risker. Det måste man veta, säger Harry Rantakyrö.

LKAB har i dagarna presenterat sitt bokslut för förra året – och företaget gjorde en vinst på 6,3 miljarder kronor. Styrelsen har, med prognoserna om en fortsatt tillväxt i ryggen, beslutat att investera ”några miljarder kronor” för att öppna en ny huvudnivå för järnmalmsgruvan i Malmberget.

Läs också: artikeln "Polisen utreder dödsolyckan i gruvan", 5/2 2008

Läs också: artikeln "Facket oroar sig för mörkertalet", 4/2 2008
Läs också: artikeln "Fackets kritik mot LKAB tycks studsa", 4/2 2008