Livsklubben på Skånemejerier i Kristianstad protesterar mot EG-domstolens beslut i Vaxholmsmålet. Enligt domen har företag från andra EU-länder med lägre lönenivåer, rätt att skicka anställda till Sverige för att arbeta för hemlandets lägre löner. I bästa fall kan svenska fackföreningar kräva att lönerna ej understiger lägstalönen i svenska kollektivavtalet för aktuell bransch.
 
Domen öppnar för utnyttjande av underbetald arbetskraft från andra EU-länder i Sverige. I förlängningen hotar detta även de svenska löntagarnas rättigheter. Fackföreningarna förbjuds ta strid för att utländska företag, med kanske halva lönekostnaden, ska betala lön enligt svenska kollektivavtal för sina arbetare.

Med anledning av Vaxholmsdomen börjar nu danska LO en namninsamling med kravet att den danska regeringen ska kräva garantier för strejkrätten i EU:s nya grundlag.

Danska LO säger att i Danmark är det danska löner och sociala rättigheter som ska gälla.  Vi vill att den svenska fackföreningsrörelsen ska följa den danska i spåren. Om inte Sveriges fackföreningar garanteras konflikträtt, så att svenska regler och avtal gäller för alla i Sverige, ska den svenska regeringen vägra skriva under EU:s nya grundlag, Lissabon-fördraget.

Livsklubben Skånemejerier
Kristianstad