Riksbanken lämnade styrräntan oförändrad vid sitt direktionsmöte i dag, onsdag. Det ger alla med bolån lite lugn och ro, och troligen är räntetaket nu i det närmaste uppnått.

Den svenska konjunkturen är fortfarande stark och inflationen relativt hög, men Riksbanken väger också in den svaga amerikanska tillväxten i sin framtidsbedömning.

Förväntad ovilja
En avmattning i USA vältras så småningom alltid över på den svenska ekonomin. Riksbankens ovilja att ändra räntan som i dag är 4,0 procent var därför förväntad när dessa två riktningar pågår samtidigt.

En höjning skulle trots den tillfälliga uppgången i inflationen kunna ses som att skjuta myggor med kanon, och en sänkning skulle ses som en panikhandling inför en fullständig amerikansk kollaps som ingen ser. När protokollet från dagens direktionsmöte blir offentliga nästa vecka får vi dock troligen se att en eller kanske till och med två av ledamöterna redan nu ville höja räntan.

Hökar och duvor
Det är en intern motsättning som finns sedan länge mellan hökar och duvor i direktionen, där dock hökarna får vänta tills i vår innan de får med sig de övriga på en höjning.

För en höjning under våren lär vi inte slippa, eftersom Riksbanken redan nu ett antal gånger själva förvarnat om denna utveckling och därmed byggt in en höjning i marknadens förväntningar. Därefter är nog taket nått. För denna gång.