Anna och Nicklas skriver i sin insändare ”att varje medlem som lämnar facket är ett misslyckande för oss alla. Visa att varje enskild medlem är behövd. Visa att facket är viktigt – på riktigt”. Mer tydligt än så kan inte de utmaningar vi i facket står inför beskrivas, tycker jag.

Tack vare hög organisationsgrad har Sveriges fackföreningar en stark ställning både nationellt och internationellt. Det är viktigt då många beslut som berör löntagare i Sveriges fattas på internationell nivå. Ska löntagarnas position kunna förstärkas krävs att vi alla som är fackligt aktiva sätter organisering överst på dagordningen. Varje löntagare som väljer att stå utanför innebär att såväl individ som kollektiv blir svagare.

Vår berättelse om nyttan och idén med facket handlar om att kollektivet blir starkt då individer sluter sig samman. På så sätt blir de anställda en kraft och kan vara med och bestämma villkoren för arbetet. Det fackliga medlemskapet gör också att varje individ blir stark. Denna berättelse måste bäras av alla medlemmar i facket, så att vi visar att varje enskild medlem är behövd.

Höjningen av kostnaden för arbetslöshetsförsäkringen är den största orsaken till att över 100.000 LO-medlemmar lämnat såväl facket som a-kassan i år. Även om a-kassan blivit dyr så är det viktigt för såväl individen som för kollektivet att vara försäkrad vid arbetslöshet. Vi måste agera för att fler ska vara försäkrade vid arbetslöshet, samtidigt som vi måste slåss för en bättre a-kassa.

Vi ska inte bara slåss mot försämringar i a-kassan, utan mot alla åtgärder som går ut på att försvaga löntagarna. Det handlar om såväl försämringar i sjukförsäkringen, arbetsmiljön, arbetsmarknadspolitiken, pensionerna och i utbildningssystemet.

Vi i facket ska protestera mot en politik som försvagar löntagarna. Under december månad har protester skett runt om i landet. Den 19 december manifesterade vi här i Stockholm mot regeringens orättvisor.

Vi samlas för:

  • att kräva fler jobb, bättre jobb,
  • att inte sälja ut vår gemensamma egendom,
  • att satsa på välfärden.

Men det hjälper inte att vi bara protesterar på några få orter. Vi ska vara aktiva ute i hela landet med att skriva artiklar, protestera utanför kommunhuset eller dela flygblad vid järnvägsstationen.

Jag ska göra vad jag kan för att göra min röst hörd. Men om vi är många som protesterar så hörs vi bättre. Tillsammans ska vi kämpa för ett mer rättvist Sverige. Vår styrka i facket är att vi är många, och den ska vi använda.

Läs också: insändaren "Hur kan du vara så lugn Wanja?", 19/12 2007

Wanja Lundby-Wedin
LOs ordförande
Skriv ett e-postbrev till redaktionen