NCC lägger ner sin husfabrik i Hallstahammar. Industrins arbetsmetoder ger inte de besparingar som byggföretaget hoppats på.

Beslutet om nedläggning togs på ett extra styrelsemöte hos NCC. Projektet har pågått i fem år och under de senaste 18 månaderna har hus tillverkats i fabriken i Hallstahammar. Det hela har kostat mer än en miljard kronor.

– Vår vision var att knäcka kostnadsutvecklingen för flerbostadshus och öka produktiviteten. Vi har utvecklat ett helt nytt byggsystem, och det är mycket tråkigt att behöva avveckla det, säger Ulf Thorné, presschef hos NCC.

Inte stora nog
Metoden kallas NCC Komplett och den innebär att 90 procent av bostadshusen tillverkas i fabrik. Byggarbetsplatsen har fått byta namn till montageplats.

Presschef Ulf Thorné vill inte ge några exakta siffror. Han konstaterar bara att besparingarna inte blev tillräckligt stora för att NCC skulle tycka att det var mödan värt att fortsätta med industribyggda hus.

Byggnads ordförande Hans Tilly säger att han var positiv till att NCC ville prova nya metoder i husfabriken i Hallstahammar. Däremot var han kritisk mot att det inte var byggnadsarbetare som skulle göra jobbet och att villkoren inte skulle regleras av byggavtalet.

Ännu billigare
– Det här visar att prefab inte alltid är billigast. Effektivt byggande med inflytande för byggnadsarbetarna kan ofta vara en billigare metod, säger Hans Tilly.

Fabriken i Hallstahammar kommer att avvecklas under sex månader. Sammanlagt arbetar 200 personer med NCC Komplett. Företaget hoppas kunna ge hälften av dem fortsatt jobb. Svårast blir det för NCC att ge industriarbetarna något nytt arbete.

Presschef Ulf Thorné berättar kunskaperna från NCC Komplett kommer att användas för att rationalisera byggandet. Framför allt handlar det om att utveckla standardiseringar och tekniska plattformar i likhet med bilindustrin.

FAKTA: NCC
Bygg- och fastighetsutvecklingsföretaget NCC omsatte förra året 56 miljarder kronor. Antalet anställda är 22.000. NCC är främst verksamt i Norden. Företaget bygger bostäder, kommersiella fastigheter, industrilokaler och offentliga byggnader, vägar och anläggningar samt annan infrastruktur.

Läs också: reportaget "Titeln styr lönen" 15/6 2007
Läs också: artikeln "Bygger i fabrik för lägre lön" 21/6 2006