/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/Sara_Damber_1_4807.jpg
Sara Damber. Foto: Ams.

På måndag träder jobbgarantin för ungdomar i kraft. Men unga som tror att det betyder att de är garanterade jobb har felaktiga förväntningar, enligt Arbetsförmedlingen.

En studie som gjorts på uppdrag av Arbetsförmedlingen visar att sex av tio ungdomar förväntar sig att Arbetsförmedlingen ska "se till att jag får jobb".

– Det är inte Arbetsförmedlingens roll, det är den sökandes egna insatser som avgör, säger Sara Damber på Ams.

Behöver tänka om
Strategin i jobbgarantin är att fokusera på matchning, att tidigt identifiera och stödja dem som behöver extra hjälp för att få arbete samt att ge arbetsmarknadskunskap på ett tidigt stadium. Det sistnämnda kan översättas med att försöka övertyga de unga om att söka sig till andra sektorer på arbetsmarknaden än där drömjobbet finns.

Undersökningen visar att det fortfarande är yrken inom kultur, medier och design – en sektor där det finns få jobb att söka – som lockar de unga mest.

– Det är ett misspass, säger Sara Damber men påpekar att det annars finns en ganska god överensstämmelse mellan vad unga vill jobba med och var jobben finns. Både tillgång och efterfrågan är hög på jobb inom administration, ekonomi och it.

Svart lista
Vård- och byggjobb är dock inte eftertraktade – utan hamnar högst på listan över yrken som de unga inte kan tänka sig att arbeta med.

Kontakter en av de viktigaste vägarna för att få jobb i dag, och det vet de unga. Men undersökningen visar att var sjunde ung person inte anser sig ha något socialt nätverk som kan vara till hjälp för att få jobb.

– Här finns en viktig roll för Arbetsförmedlingen i att hjälpa ungdomarna att hitta de här kontakterna som de kanske inte visste att de hade, säger Sara Damber.

Jobbgarantin ersätter de tidigare kommunala ungdomsprogrammen och ungdomsgarantin. 500 arbetsförmedlare har specialutbildats för att hjälpa till med coachning, företagskontakter eller att hitta utbildning. Målgruppen är ungdomar mellan 16 och 24 år som varit arbetslösa och anmälda som arbetssökande på förmedlingarna i minst tre månader. Drygt 6.000 unga kommer att vara aktuella för programmet när det startar den 3 december och snittet under 2008 uppskattas till cirka 17.600.
Kostnaderna beräknas till 1,2 miljarder kronor nästa år.

Fotnot: Undersökningen har gjorts av undersökningsföretaget Xtreme på uppdrag av Arbetsförmedlingen och omfattar 708 personer i åldrarna 15 till 25 år.