En bussförare på Swebuss i Gävle avskedades tidigare i höstas. Mannen som också är skyddsombud, hade ändrat datum på en möteskallelse från Arbetsmiljöverket och försökte på så sätt få betald ledighet från jobbet. När det upptäcktes fick han sparken. Swebuss uppger de förlorat förtroendet för mannen, men facket anser att avskedandet är felaktigt.

– Vi försvarar inte det han gjort, men påföljden är för stark. Det här kan inte vara skäl för avsked, säger Stig Persson, ombudsman på Kommunals avdelning i Gävleborg.

Kommunal har haft lokala förhandlingar med Swebuss, utan att komma överens. På tisdag inleds de centrala förhandlingarna. Under tiden går mannen hemma utan pengar. Han får inte lön och inte heller a-kassa, eftersom det är tre månaders karenstid i kassan för den blivit avskedad.

För att hjälpa honom samlar bussförare i Stockholm inte bara namn på protestlistor, utan uppmanar också kollegor att skänka pengar till mannen.

– Det är ren medmänsklighet. Han har ett litet barn att försörja och ingen ska behöva vara fattig för att en arbetsgivare gjort fel, säger Peter Björklund, som är huvudskyddsombud på Busslink i Stockholm och den som tagit initiativ till insamlingen.

Han säger att mannens förfalskning inte går att försvara, men att den är förståelig eftersom han tidigare tvingats utföra mycket fackligt arbete på fritiden.

– Han gjorde fel, men att ge honom sparken är för starkt. Det borde ha räckt med en varning och en diskussion om hur tiden för fackligt arbete ska tas ut, säger Peter Björklund.