/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/p_wikstrom_1_4607.jpg
Pontus Wikström

… Pontus Wikström, arbetslös kulturarbetare som startat projektet Hurra jag är arbetslös. Med hjälp av en bok, hemsida och föreläsningar vill han få arbetslösa att må bättre.

Är arbetslöshet något att hurra över?
– Nej, inte i sig. De flesta människor mår bättre av att ha ett jobb, men ingen tjänar på att arbetslösa inte tillåter sig att må att bra. Det finns ändå positiva sidor med att vara arbetslös.

Vad kan det vara?
– Man får tid till sånt man inte hinner när man jobbar, som att träna och hålla sig i form. Man hinner vara utomhus när det är dagsljus och kan umgås mer med sina barn eller med andra man vill träffa. Det viktig att man tillåter sig att se och njuta av det som är bra i stället för att gå runt och må dåligt hela tiden.

Borde inte arbetslösa söka jobb i stället för att njuta?
– Klart att arbetslösa ska söka jobb, men kanske inte hela dagarna. Jag tycker inte att man ska gå hemma och leva på bidrag, men om man ägnar ett par timmar om dagen åt något man tycker om så mår man bättre. Och då är det lättare att få jobb också.

Hur fick du idén till projektet?
– Jag har själv haft ett arbetsliv där jag varit periodvis arbetslös och har gjort mitt bästa för att utveckla förhållningssätt att göra tiden utan jobb bättre. Det tror jag även andra kan ha användning av.
 
Du är själv arbetslös just nu. Hur mår du?
– Jo tack, rätt så okej, men det är många saker som påverkar hur man mår och inte bara om man har ett jobb.

Läs också: mer om Pontus resonemang på hans hemsida